Administrația Trump a blocat marți audierea ambasadorului SUA la UE de către democrații din Congres în cadrul investigațiilor care vizează punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump, relatează AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Donald Trump a justificat această decizie calificând audierile organizate de opoziția din Congres în cazul Ucrainei ”un tribunal fals”.

”Mi-ar plăcea să îl trimit pe ambasadorul (Gordon) Sondland, un bărbat foarte bun și un mare american, să depună mărturie, dar din păcate acesta ar depune mărturie în fața unui tribunal fals și total părtinitor”, a scris el pe Twitter.

Pentru democrați, absența ambasadorului marți dimineață, un ”actor cheie” în cazul ucrainean, iar faptul că nu a furnizat documentele așteptate reprezintă ”noi dovezi forte ale unui obstacol pentru activitățile constituționale ale Congresului”, a reacționat Adam Schiff, președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților.

Potrivit membrilor Camerei Reprezentanților, Sondland ar fi fost foarte implicat în medierea relației cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, care dorea să obțină o întrevedere cu Trump, în contextul îngrijorărilor oficialilor de la Kiev legate de decizia administrației americane de a bloca un ajutor de aproape 400 de milioane de dolari pentru armată.

Trump este acuzat că a blocat ajutorul financiar și a făcut presiuni asupra președintelui Ucrainei pentru a demara o anchetă cu privire la contracandidatul său Joe Biden și fiul acestuia care are afaceri în fosta republică sovietică.