Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vlad Plahotniuc a fost citat de Procuratura Anticorupție de la Chișinău pentru a fi audiat miercuri într-un dosar penal în care este cercetat pentru infracțiunea de "spălare a banilor în proporții deosebit de mari", scrie presa din Republica Moldova.

Vlad PlahotniucFoto: Facebook - Vlad Plahotniuc

Anunțul privind citarea lui Plahotniuc, care a părăsit Republica Moldova în vară, a fost postat pe Facebook de către procurori.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, instituția recurge la această notificare publică având în vedere că nu există, deocamdată, o altă cale de informare lui Vladimir Plahotniuc privind citarea sa în fața procurorului.

Astfel, potrivit citației, Plahotniuc, însoțit de avocat, este așteptat la Procuratură miercuri, la ora 10:00. În cazul în care ex-deputatul democrat nu se va prezenta fără indicarea unor motive întemeiate, Plahotniuc va fi amendat sau adus silit la audieri.

În documentul citat se mai menționează că acest dosar penal în care Plahotniuc este cercetat de infracțiunea de "spălare a banilor în proporții deosebit de mari" a fost deschis în 23 septembrie.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în 14 iunie, imediat după demisia Guvernului Pavel Filip, și s-ar afla în SUA. În 17 iunie, Vlad Plahotniuc scria pe Facebook că decizia de a se retrage de la guvernare a fost luată pentru a nu adânci criza politică de la Chișinău, dar ea nu înseamnă că se va retrage din politică, urmând doar să ia o pauză și să-și coordoneze echipa din afara țării.

Vicepremierul moldovean Andrei Năstase spunea că vicepremierul rus Dmitri Kozak i-a confirmat că Vladimir Plahotniuc este dat în urmărire federală de Rusia.

Dosarele penale în care Plahotniuc este vizat în Rusia

La începutul lunii august, o instanță din Rusia a decis să emită mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, scria agenția TASS.

Daria Konstantinova, avocatul fostului lider politic, declara în timpul ședinței de judecată că Plahotniuc este nevinovat și a făcut apel la judecători să respingă cererea procurorilor. Ea a insistat că acuzațiile care i se aduc clientului său sunt "motivate politic”.

În schimb, autoritățile ruse au informat că vor începe demersurile pentru extrădarea lui Plahotniuc. "Au fost strânse suficiente dovezi care arată implicarea lui Plahotniuc în dosarele în care este acuzat și vom solicita ca acesta să fie extrădat către Rusia”, anunța un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Moscova.

Plahotniuc este acuzat că a constituit un grup infracțional organizat și ar fi participat la acțiunile acestuia, realizând tranzacții ilicite în ruble și în monedă străină către conturile unor cetățeni străini, prin intermediul unor acte false.

Pe 22 februarie, autoritățile ruse i-au pus sub acuzare pe Plahotniuc și pe omul de afaceri Viaceslav Platon după ce peste 500 de milioane de dolari au fost transferați ilegal către conturi din afara Rusiei. În aprilie 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în Republica Moldova pentru că ar fi transferat în mod ilegal fonduri din Rusia.

De asemenea, în 2017, pe numele lui Plahotniuc a mai fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă de către o instanță de la Moscova, după ce procurorii l-ar fi suspectat pe acesta că s-ar fi aflat în spatele unei încercări eșuate de asasinare a omului de afaceri Renato Usatîi.