Ministrul de finanțe al Irlandei Paschal Donohoe va prezenta marți bugetul pentru anul 2020 cu gândul la un Brexit fără acord, detaliind modul în care va păstra firmele pe linia de plutire și va permite finanțelor statului să revină din deficit dacă Marea Britanie va părăși Uniunea Europeană într-o manieră haotică, potrivit Reuters.

Irlanda Foto: Captura Google Maps

Irlanda este considerată a fi cea mai vulnerabilă printre statele care vor rămâne în UE din cauza legăturilor comerciale strânse și a graniței comune cu Marea Britanie. Guvernul Irlandei a avertizat că o stopare a creșterii economice ar putea urma anul viitor, până la 80.000 de locuri de muncă fiind supuse riscului dacă Marea Britanie părăsește Uniunea.

”Un Brexit fără acord ar provoca un șoc major economiei rurale. Cei mai vulnerabili față de pierderea locului de muncă trăiesc deja în zone cu oportunități restrânse, o lipsa de alte locuri de muncă viabile și venituri mai mici”, a spus Gerard Brady, economistul șef al IBEC (Irish Business and Employers Confederation).

Donohoe va rămâne la cei 2,1 de miliarde de euro de investiții suplimentare în arii precum proiecte de infrastructură și majorarea salariilor din domeniul public, ceea ce îi va lăsa aproximativ 700 de milioane de euro pentru susținerea afacerilor și măsuri modeste de impozitare și cheltuieli.

Cu departamentul său prognozând că creșterea produsului intern brut va scădea de la 5,5% în acest an la doar 0,7% în 2020 într-un scenariu „fără acord”, pachetul bugetar ar împinge finanțele publice într-un deficit cuprins între 0,5 și 1,5% din PIB în următorul an.