Alegătorii au ales schimbarea în Kosovo, plasând opoziția în fruntea alegerilor parlamentare de duminică, o înfrângere dură pentru foștii lideri de război care pleacă după un deceniu în care au deținut puterea, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Acceptăm verdictul poporului. PDK trece în opoziție", a declarat liderul principalului partid din coaliția de guvernare, Kadri Veseli, cu puțin timp înainte de 23,00 (21,00 GMT).

După numărarea a peste trei sferturi din voturi, stânga (Vetevendosje, 26,04%) și centrul-dreapta (LDK, 25,21%) devansează PDK (21,18%) și AAK (11,67%), un avans ireversibil.

În absența unei majorități absolute în parlamentul de 120 de fotolii (dintre care zece pentru minoritatea sârbă), liderul formațiunii care va câștiga alegerile va trebui să negocieze pentru construirea unei coaliții.

În timpul campaniei, liderii Vetevendosje și LDK, Albin Kurti și Vjosa Osmani, au lăsat să se înțeleagă că ar putea forma o coaliție pentru a alunga de la putere "comandanții".

Aceștia sunt considerați de o mare parte a celor 1,8 milioane de kosovari responsabili pentru criza socio-economică, pentru corupție și un clientelism endemic, alături de servicii publice dezastruoase.

La putere, opoziția se va confrunta cu o dublă provocare: să nu dezamăgească populația dar să și răspundă la exigențele occidentalilor, care așteaptă o încheiere a conflictului cu Serbia, una dintre principalele surse de instabilitate din Europa.