Consiliul Europei se află în faţa unor provocări la fel de serioase precum în urmă cu 70 de ani, de aceea sarcina sa va fi, în următorii ani, să refacă unitatea europeană - a declarat Zsolt Németh, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, prin telefon, pentru agenţia ungară de presă MTI, după încheierea sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la care a participat timp de o săptămână la Strasbourg, scrie Rador.

Consiliul EuropeanFoto: multimedia.europarl.europa.eu

Zsolt Németh, şeful delegaţiei ungare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a subliniat: diviziunea est-vest resimţită atât în toată Europa, cât şi între pereţii Parlamentului European şi în Consiliul Europei, s-a adâncit într-o măsură extraordinară.

Însă Consiliul, care are 47 de membri, “oglindeşte Europa naţiunilor, poartă în sine conceptul în baza căruia Europa poate fi unită, din nou. Noi, Ungaria, suntem pregătiţi” - a anunţat politicianul.

Acesta a precizat de asemenea: Consiliul Europei, care împlineşte anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, a avut un rol foarte important în înlesnirea integrării europene a ţărilor central- şi est-europene, după schimbările de regim. De aceea, pentru Ungaria este la fel de importantă aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Consiliului Europei, precum aniversarea a 30 de ani de la schimbarea regimului şi astfel a fost deschisă calea integrării ţărilor central- şi est-europene, întregind harta europeană - a spus Zsolt Németh.

Domnia sa a amintit că, în urmă cu 70 de ani, sistemul politic european, care până acum a asigurat şi a adus pacea, a trebuit ridicat dintre ruine. Sistemul postbelic, construit pe principiul statului de drept şi pe drepturile fundamentale ale omului, poate fi privit ca un succes istoric serios, în obţinerea căruia toate organismele şi comisiile de specialişti ale Consiliului Europei au avut un rol indubitabil - a adăugat parlamentarul ungar.

Zsolt Németh a conchis: Elvira Kovács, preşedintele Comisiei pentru Egalitate de Şanse a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a primit şansa de a întocmi în următoarele luni un raport cuprinzător despre minorităţi.