Papa Francisc a deschis duminică un controversat summit de trei săptămâni unde se va pune problema permiterii bărbaților căsătoriți să devină preoți. Ar fi pentru prima oară în secole întregi când s-ar permite o încălcare a unei astfel de tradiții, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Chiar dacă summitul se axează pe problemele religioase și climatice din zona Amazonului, la acest eveniment va fi pusă și problema deja controversată a bărbaților căsătoriți cărora li s-ar putea permite să fie preoți catolici. Mai multe grupuri de conservatori din interiorul Bisericii Catolice s-au arătat indignați de luarea unei astfel de decizii.

Propunerea ar putea să nu fie una de bun augur pentru Biserica Catolică. Cardinalul canadian Marc Ouellet, care conduce cabinetul episcopilor din Vatican, a declarat că este sceptic cu privire la această măsură, înclinând să aleagă un vot contra acestei măsuri. Conservatorii nu sunt singurii nemulțumiți de această propunere. Grupul călugărițelor catolice a protestat în fața Vaticanului, cerând drept la vot în cadrul acestei adunări.

Aproape 200 de preoți catolici vor vota la summit iar 35 de măicuțe vor participa și ele, neavând însă drept de vot. Evenimentul se va desfășura "cu porțile închise" și pe agendă vor fi 147 de puncte care vor forma un document final care va fi supus votului. Punctul 129 este subiectul controverselor. Conform acestei propuneri, ar deveni posibil ca bărbații bătrâni care au deja o familie să devină preoți catolici pentru că, în zona Amazonului de exemplu, există o lipsă acută de preoți.