Acces de nebunie? Atac jihadist? Anchetatorii francezi încearcă să înțeleagă cum un informatician al prefecturii poliției din Paris a ucis cu cuțitul patru funcționari, înainte de a fi el însuși ucis, un atac inedit care a avut loc în inima unei instituții în plină criză, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Soția ucigașului, a cărei reținere a fost prelungită vineri, a evocat în fața anchetatorilor "comportamentul neobișnuit și agitat" al soțului său, Michaël H., în ziua precedentă crimelor, potrivit unei surse apropiate de dosar.

Acest bărbat de 45 de ani născut în Martinica, în Antilele franceze, a comis crimele în chiar sediul prefecturii poliției, situat în centrul istoric al capitalei franceze, în apropiere de catedrala Notre-Dame, și unde se află mai multe mari direcții ale poliției franceze.

Perchezițiile efectuate la domiciliul cuplului, la Gonesse, în regiunea pariziană, nu au dezvăluit elemente care să acrediteze o radicalizare a bărbatului, convertit la islam de 18 luni și angajat al poliției din 2003, unde făcea parte din direcția de informații, a precizat această sursă.

Materialul informatic confiscat în cursul percheziției urmează să fie examinat.

Parchetul național antiterorist continuă să urmărească îndeaproape acest dosar chiar dacă ancheta deschisă de parchetul din Paris nu a reținut pentru moment calificarea de atac terorist.

Ipoteza jihadistă nu este "evident îndepărtată", a comentat purtătorul de cuvânt al guvernului.

"Nu înseamnă că dacă este musulman este terorism. Deci faptul că s-a convertit la islam nu este un semn automat de radicalizare", potrivit sursei citate.

Dacă mobilul atacatorului rămâne necunoscut, forțele de ordine figurează în mod regulat printre obiectivele recurente ale organizațiilor jihadiste, în condițiile în care Franța este afectată, din 2015, de un val de atentate islamiste fără precedent, sodate cu 251 de morți.

UPDATE: Parchetul antiterorist francez s-a autosesizat în ancheta asupra atacului sângeros de la prefectura poliției din Paris, anunță AFP.

Ancheta asupra acestui atac cu motivații neclare a fost reluată sub încadrările de asasinat și tentativă de asasinat, precum și pentru „asociere teroristă criminală”, a precizat Parchetul antiterorist. Aceasta acreditează ipoteza unei radicalizări a atacatorului, convertit la islam de 18 luni.

"Un anumit complex"

Înarmat cu un cuțit de bucătărie, cu lamă ceramică, Michaël H. a ucis întâi doi polițiști și un agent administrativ, în două birouri de la etajul 1 al clădirii, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Apoi, a atacat pe o scară două femei: o polițistă și o angajată a direcției personal. Prima a fost rănită mortal, a doua este internată.

Michaël H. a coborât apoi în curte, unde a fost ucis. Un alt funcționar a fost rănit.

Interogat de AFP, un apropiat al lui Mickaël H. și-a mărturisit "neînțelegerea" în fața crimelor comise de prietenul său, alături de care frecventa moscheea din Gonesse.

"Mi-a vorbit de lipsa evoluției sale profesionale, legată de handicapul său, avea un anumit complex", a povestit acest bărbat. Atacatorul avea probleme de auz.

Direcția de informații este moștenitoarea fostelor informații generale ale prefecturii Paris. Cu competențe în capitală și suburbii, avea ca misiune în special culegerea de informații legate de radicalizarea jihadistă.

Atacul a venit la o zi după ce mii de polițiști au manifestat în Paris într-un "marș al furiei".

Această mobilizare a fost motivată prin supraîncărcarea activităților, în contextul mișcării sociale "vestele galbene", și un val de sinucideri în rândul polițiștilor - 52 din ianuarie.