O primire la Casa Albă contra o anchetă: SMS-uri publicate joi seara arată că diplomația americană i-a cerut președintelui ucrainean să-i ancheteze pe Joe Biden și pe fiul său în schimbul unei întâlniri cu Donald Trump la Casa Albă, scrie AFP.

SMS Kurt VolkerFoto: Casa Alba

În cadrul anchetei care vizează destituirea președintelui american, pe care îl acuză de abuz de putere cu scopuri electorale personale, democrații l-au audiat timp de peste opt ore, cu ușile închise, pe Kurt Volker, trimisul special al Statelor Unite pentru Ucraina, până la demisia sa de săptămâna trecută.

Aceștia au publicat ulterior un SMS scris de Volker către un consilier al președintelui ucrainean, în iulie, chiar înainte de discuția telefonică dintre Trump și Volodimir Zelenski, apel care a fost semnalat de un misterios avertizor de integritate și a cărui dezvăluire a provocat o furtună politică la Washington.

"Auzită de la Casa Albă. Dacă președintele Z îl convinge pe Trump că îl va ancheta, va descoperi ce s-a întâmplat în 2016, vom găsi o dată pentru o vizită la Washington. Noroc!".

Cu două zile înaintea convorbirii telefonice dintre cei doi președinți, Volker i-a trimis un mesaj și lui Gordon Sondland, ambasadorul SUA la Bruxelles, în care lasă să se înțeleagă că este important pentru "Zelensky să spună că va ajuta ancheta".

Ancheta democratică va continua cu audierea, vineri, tot cu ușile închise, a inspectorului general al serviciilor de informații, Michael Atkinson, care a contribuit sensibil la aducerea la lumină a acestei nebuloase afaceri.