Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) a afirmat vineri că Iranul a făcut "un pas în direcția bună" pentru a explica anumite aspecte ale programului său nuclear, dar că problemele nu sunt "complet rezolvate", scrie AFP.

Cornel FeruțăFoto: mae.ro

Directorul interimar al acestei agenții a ONU, Cornel Feruță, a subliniat "implicarea" de care a dat dovadă Teheranul în aceste ultime săptămâni în dialogul cu experții AIEA însărcinați cu controlul activităților iraniene.

Într-un dialog cu ziariștii la Viena, Cornel Feruță a adăugat că acest lucru "nu înseamnă că problemele sunt complet rezolvat, că este un pas în direcția bună".

Misiunea AIEA față de Iran are două componente distincte și complementare: verificarea respectării Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP) la care țara a aderat și acordul nuclear din 2015 semnat între Iran și marile puteri, și care vizează garantarea naturii pașnice a programului nuclear iranian.

Feruță nu a precizat ce aspecte specifice vizează experții AIEA dar surse diplomatice de la Viena au indicat că Agenția așteaptă informații complementare legate de subiectul prelevărilor efectuate de inspectori într-un depozit situat în apropiere de capitala iraniană.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul că a folosit acest depozit pentru activități nucleare nedeclarate.

Avansul anunțat vineri de AIEA intervine în condițiile în care la jumătatea lui septembrie directorul agenției și-a avertizat interlocutorii iranieni și le-a cerut să "răspundă prompt la întrebările" adresate. Europenii au cerut Iranului să coopereze deplin cu AIEA.

"Cred că responsabilii iranieni au înțeles mesajul pe care l-am transmis în septembrie și în timpul vizitei mele la Teheran. A rezultat această implicare în aceste chestiuni", a declarat vineri Feruță, care a vizitat Teheranul la începutul lui septembrie.

Potrivit TNP și acordului nuclear din 2015, Iranul este obligat să coopereze strâns cu AIEA.

Din mai, Teheranul a încetat să mai aplice uneie angajamente ale acordului din 2015 ca represalii la restabilirea unor sancțiuni economice dure din partea Statelor Unite, care s-au retras din acord.