Parchetul ucrainean a anunțat vineri că reexaminează dosarele legate de grupul de gaze naturale Burisma, unde a lucrat o perioadă fiul lui Joe Biden, în momentul în care Donald Trump este suspectat că a făcut presiuni asupra Kievului pentru eliminarea rivalului său democrat, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr

"Realizăm un audit al dosarelor (...) în care pot fi implicați Mykola Zlochevsky (fost director al Burisma), Serghei Kurtcenko (om de afaceri ucrainean) și alții", a declarat procurorul Ruslan Riaboshapka, subliniind însă că aceste dosare nu par să îl vizeze pe fiul lui Joe Biden.

Potrivit acestuia, aceste dosare examinate de justiție dar clasate la acea vreme sunt în număr de "cica 15" dar nu par să-l vizeze pe fiul lui Joe Biden, Hunter, care a intrat în 2014 în consiliul de administrare al Burisma.

"Din câte vedem ar fi vorba mai degrabă de Zloshevsky și Kurtcenko decât de Burisma și Biden", a precizat el.

Scopul acestei reexaminări este să se determine dacă aceste dosare au fost clasate legal, a continuat el, susținând că această decizie nu trebuie luată sub presiuni politice.

"Niciun politician extern sau ucrainean nu m-a sunat sau a încercat să influențeze deciziile mele", a insistat procurorul.

Președintele american este acuzat că a făcut presiuni, într-o convorbire telefonică, asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a deschide o anchetă legată de fiul potențialului său adversar democrat la prezidențialele din 2020, Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama.

În urma acestor acuzații, democrații americani au lansat o anchetă privind destituirea miliardarului republican, cu puține șanse de reușită, însă.