Uniunea Europeană este gata să sporească sprijinul și asistența financiară pentru Republica Moldova, condiția fiind continuarea și aprofundarea reformelor și realizarea angajamentelor asumate, a declarat astăzi la Chișinău Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, potrivit Radio Chișinău.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialul european întreprinde o vizită la Chișinău la câteva zile după reuniunea celui de-al cincilea Consiliu de Asociere R.Moldova - UE de la Bruxelles. Ea a precizat că vizita la Chișinău reprezintă un semnal de susținere pentru noul Guvern de la Chișinău și pentru reformele pe care le-a inițiat.

Mogherini a precizat că Bruxellesul este gata să deblocheze prima tranșă din asistența financiară suspendată în timpul fostei guvernări, în următoarele câteva săptămâni, menționând însă că rămâne aceeași condiționalitate pentru Republica Moldova – continuarea reformelor.

Oficialul european a pus accentul pe reforma justiției și a procuraturii, precum și pe asigurarea independenței instituțiilor statului, ceea ce va permite și creșterea economică a Republicii Moldova.

La rândul său, premierul Maia Sandu a declarat că Republica Moldova va continua să implementeze prevederile Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și să promoveze reformele, în special în privința reformei justiției. Totodată, ea i-a solicitat Bruxellesului o viziune mai ambițioasă pentru țări ca Republica Moldova care aspiră la statutul de membre ale Uniunii Europene.

Aceasta este prima vizită a Federicăi Mogherini la Chișinău în ultimii 5 ani.