Protestatarii care întrerup traficul ar trebui să fie pedepsiți prin închisoare și tăierea îndemnizațiilor sociale, a declarat Peter Dutton, ministrul de Interne, scrie The Guardian.

Australia visaFoto: Wikipedia

În urma unui raport care arăta că un protestatar înrăit, arestat de 7 ori, provenea dintr-o suburbie înstărită, în timp ce alții din grupul său erau studenți sau șomeri, ministrul de Interne a afirmat că indemnizațiile lor sociale ar trebui tăiate.

Dutton a dat vina pe guvernul Queensland pentru că nu a luat destule măsuri pentru oprirea protestelor.

"Comunitatea se așteaptă ca acești oameni să fie amendați serios sau să fie închiși și ar trebui să fie închiși până li se schimbă comportamentul, deoarece pun viețile celorlalți în pericol", a spus el la postul de radio 2GB, din Sydney.

"Distrag atenția poliției și a serviciilor de urgențe de la sarcini de care ar trebui de fapt să se ocupe și revin săptămână după săptămână pentru că știu că o lovitură peste încheietură nu o să meargă." "Premierul trebuie să iasă în față și să explice de ce acest lucru este acceptabil."

Guvernul laburist a acordat puteri mărite forțelor de poliție luna trecută, ca răspuns la protestele repetate ale Rebelilor Extincției, după ce ora de vârf a traficului a fost agravată de participanții care refuzau să iasă de pe șosea.

Liderul Verzilor, Richard Di Natale, susține că legislația are deja în vedere feluri în care pot fi pedepsiți protestatarii care încalcă legea, dar că guvernul merge prea departe, sugerând ca protestatarilor pașnici să le fie luată indemnizația socială.

"Peter Dutton nu știe ce înseamnă să trăiești în democrație", a spus el celor de la ABC.

"Unul dintre drepturile fundamentale în orice democrație este dreptul de exprimare și de a protesta împotriva celor de la putere... începe să sune mai mult ca un dictator decât ca un polician ales. Pentru că cineva spune ceva care lui nu-i convine, spune că îi va lua indemnizația socială."