Nicolas Maduro a anunțat miercuri că o delegație condusă de omul său de încredere, Diosdado Cabello, a ajuns la "o serie de acorduri importante" cu Coreea de Nord și Vietnam, după vizitele echipei în cele două republici socialiste, săptămâna trecută, scrie Herald Tribune.

HotNews.roFoto: Hotnews

Maduro a făcut acest anunț prin intermediul unui apel telefonic, în cadrul unei emisiuni TV găzduită de vicepreședintele Partidului Unit Socialist din Venezuela. În timpul convorbirii telefonice, Maduro a transmis că a ajuns la "acorduri grozave privind producția agricolă, educația politică și producția industrială", la întâlnirile cu cei pe care i-a numit "frații noștri" din Coreea de Nord și Vietnam.

Cabello a vizitat cele două țări săptămâna trecută, împreună cu ministrul venezuelean pentru egalitatea de gen, Blanca Eekhout și cu alți înalți oficiali. Al doilea cel mai puternic om din Venezuela a spus în timpul emisiunii sale că statul nord-coreean l-a invitat pe Maduro în vizită. Maduro a răspuns că va veni în curând și a propus organizarea unui comitet economic pentru evaluarea diverselor forme de schimb bilateral.

Deși Venezuela și Coreea de Nord au stabilit relații diplomatice încă din 1965, relațiile comerciale și legăturile dintre cele două state au fost consolidate după ce președintele Hugo Chavez a fost ales, în 1999. Iar aceste legături au devenit și mai puternice în timpul regimului Maduro.

În noiembrie 2018, liderul Adunării Supreme a Poporului (parlamentul Coreii de Nord), Kim Yong-nam, a vizitat Venezuela.

Cu mai puțin de o lună în urmă, Venezuela a anunțat deschiderea ambasadei în Coreea de Nord, spunând că încearcă să își extindă legăturile și cooperarea dintre Phenian și Caracas.