Toate rezervoarele din Ungaria sunt pline cu gaze naturale, ceea ce va asigura nu numai furnizarea internă pentru iarna următoare, ci oferă şi posibilitatea ca statul ungar să poată obţine venituri în urma depozitării contra cost - a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar pentru afaceri externe şi relaţii economice internaţionale, marţi, la Moscova, agenţiei ungare de presă MTI, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În aprovizionarea cu energie a Ungariei a apărut o situaţie istorică: nu s-a mai întâmplat niciodată ca toate rezervoarele ţării să fie pline. În acest punct ne aflăm acum, în rezervoarele maghiare sunt 6,3 miliarde de metri cub de gaz - a anunţat ministrul, după întrevederea avută cu Jelena Burmistrova, adjunctul directorului executiv al Gazprom, care supraveghează şi exporturile companiei. Furnizarea de gaze naturale în Ungaria nu a fost niciodată atât de sigură ca acum, pentru iarna care urmează.

În plus, în acest moment, atât MVM, cât şi statul ungar pot obţine venituri din această situaţie, având în vedere faptul că Gazprom stochează în Ungaria, contra cost, 950 de milioane de metri cub de gaz, care urmează să fie transportat mai târziu în direcţia sud şi vest - a adăugat Péter Szijjártó. “Am convenit că putem începe negocierile şi cu privire la aprovizionarea cu gaz pentru 2020-2021. Astăzi ne aflăm în situaţia în care putem face planuri pentru aproximativ un an şi jumătate” - a spus Péter Szijjártó.

Şeful diplomaţiei ungare a relatat că autorităţile bulgare au semnat acea autorizaţie de executare, potrivit căreia va deveni posibil transportul către Ungaria al gazelor ruseşti prin Bulgaria şi Serbia. “Dacă în săptămânile care urmează vom primi de la bulgari o garanţie a calităţii gazelor, la 31 octombrie vom anunţa procedura de alocare a capacităţii, care se va aplica pe frontiera dintre Serbia şi Ungaria, începând cu 2021. Acest lucru va permite livrarea a 10 miliarde de metri cub de gaz dinspre Serbia spre Ungaria, în fiecare an - a adăugat domnia sa.

“Este o veste bună că am reuşit să adoptăm şi planul tehnic pentru extinderea centralei nucleare de la Paks. Aceasta este o etapă importantă a pregătirii. Acum, numărul autorizaţiilor obţinute a depăşit deja trei sute; printre acestea se află şi unele autorizaţii foarte importante, cum ar fi cea de mediu” - a afirmat Szijjártó despre discuţiile purtate cu Alexey Likhachev, directorul general al Rosatom. Pentru primele trei dintre clădirile principale, autorizaţia de construire a fost deja eliberată. Dintre acestea, construcţia uneia a şi început deja, cea a clădirii cu destinaţia de birouri pentru contractorul general - a adăugat ministrul. În grafic se află şi elaborarea autorizaţiei de stabiliment, care are 300.000 de pagini; aceasta trebuie depusă la autoritatea competentă, anul viitor - a anunţat politicianul. “Energia nucleară este importantă din punctul de vedere al competitivităţii Ungariei şi în ceea ce priveşte angajamentele sale pentru mediu” - a punctat Péter Szijjártó.

Politicianul ungar a călătorit în capitala Rusiei cu ocazia forumului Russian Energy Week, unde marţi a participat la o masă rotundă cu tema energiei nucleare.