Este în interesul economic şi de securitate al Uniunii Europene ca Muntenegru şi Serbia să adere la bloc înainte de 2025, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Péter Szijjártó la Forumul de Securitate de la Varşovia, potrivit Rador care citează Euractiv.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declaraţiile sale păreau să ignore ritmul lent în care avansează deocamdată negocierile de aderare cu cele două ţări din Balcanii Occidentali şi s-au concentrat în schimb asupra beneficiului reprezentat de deplasarea spre sud-est a frontierei externe a UE. Acest lucru, a afirmat el, ar ţine la distanţă şi mai mare fluxurile "migraţiei ilegale", una dintre principalele preocupări ale Ungariei.

Szijjártó a subliniat că Muntenegru şi Serbia sunt practic pregătite de aderare şi că integrarea Balcanilor Occidentali este în interesul politic, economic şi de securitate al UE.

Din punct de vedere al securităţii, a spus el, cu cât mai spre sud se deplasează frontiera externă a UE, "cu atât mai la sud pot fi oprite fluxurile migraţiei ilegale".

"Noi nu împărtăşim actuala poziţie a Comisiei Europene cum că nu va exista extindere până în 2025, ar trebui să se întâmple mult mai devreme", a declarat Szijjártó.

Ungariei i-a fost oferit portofoliul extinderii şi vecinătăţii de către preşedinta desemnată a Comisiei Europene Ursula von der Leyen, însă candidatul propus de Budapesta, fostul ministru al justiţiei Laszlo Trocsanyi, a fost respins de Parlamentul European pentru conflict de interese.

Extinderea este una dintre priorităţile Ungariei, din moment ce Balcanii Occidentali, şi în special Serbia, sunt în imediata ei vecinătate. Budapesta doreşte de asemenea ca România, Bulgaria şi Croaţia să intre în spaţiul Schengen.

Respingerea lui Trocsanyi s-a transformat într-o situaţie jenantă pentru premierul ungar Viktor Orban, care se află într-un permanent conflict cu Bruxelles-ul din cauza poziţiei sale de linie dură în privinţa migraţiei şi a altor politici pe care UE le vede ca subminând statul de drept elementar şi democraţia.

Budapesta l-a nominalizat acum pe diplomatul UE Oliver Varhelyi pentru postul în Comisie.

În ciuda asigurărilor lui von der Leyen că politica vecinătăţii şi relaţiile cu Balcanii Occidentali vor avea prioritate ridicată sub mandatul viitoarei Comisii, state membre precum Franţa şi Olanda şi-au arătat clar reticenţa de a accepta orice membru nou în viitorul previzibil.