Brexit: Euroscepticii şi PDU salută ideile pe tema frontierei dar liderii UE se arată precauţi

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 4 octombrie 2019, 0:41 Actualitate | Internaţional


Boris Johnson
Foto: Wikimedia Commons
Boris Johnson şi-a prezentat în sfârşit planul care, potrivit speranţelor sale, va pune capăt agoniei Marii Britanii pe tema Brexitului, care durează de trei ani. El a cules aplauzele euroscepticilor de acasă, dar a stârnit îndoieli serioase în privinţa capacităţii lui de a debloca un acord cu UE, potrivit Financial Times, citat de Rador.

Dl Johnson a închis conferinţa Partidului său Conservator trimiţând Bruxelles-ului cu emfază ceea ce, în opinia sa, ar fi fost nişte propuneri "corecte şi rezonabile", care să răspundă controversatei probleme a frontierei irlandeze şi care ar fi menite să ducă la un acord pe tema ieşirii până pe 31 octombrie.

Aliaţii premierului spun că dl Johnson va negocia cu Bruxelles-ul, dar, dacă planul său va fi respins din start, el va întrerupe orice tratative şi va începe să se pregătească pentru un Brexit fără acord. El ar putea totodată refuza să participe la summitul UE programat luna viitoare şi, în eventualitatea unor alegeri, va lupta condamnând Bruxelles-ul, partidele de opoziţie şi susţinătorii rămânerii pentru că opresc Brexitul.

Planul este extrem de discutabil şi îl înlocuieşte pe cel cu "backstop" al Theresei May - menit să păstreze o frontieră deschisă cu Irlanda - prin înfiinţarea a două noi frontiere: o frontieră vamală cu Irlanda şi o nouă frontieră reglementată cu Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit. Partidul Democrat Unionist (PDU - DUP) din Irlanda de Nord a dat de înţeles că ar accepta noul sistem - un sistem care ar permite regiunii să adopte reglementările UE în materie de circulaţie a mărfurilor, agricultură şi produse alimentare - dacă parlamentul nord-irlandez îşi va putea da consimţământul din patru în patru ani.

Steve Baker, şeful pro-Brexit al Grupului pentru Cercetări Europene, a declarat că ar sprijini noul acord dacă şi PDU o va face. "În privinţa uniunii, pentru mine e clar că nu avem dreptul să nesocotim PDU.", a spus el.

Dl Johnson poate acum să asigure UE că şi-a reunit partidul şi susţinătorii săi nord-irlandezi din parlament, iar acum are destule şanse să obţină adoptarea unui tratat refăcut pe tema Brexitului în Camera Comunelor. Marea problemă este că propunerile lui sunt departe de a răspunde cererii UE vizând protejarea economiei de pe tot teritoriul insular, a cooperării nord-sud şi a Acordului din Vinerea Mare

Propunerea dlui Johnson, prezentată, miercuri după-amiază, preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, ridică o anume problemă pentru UE, întrucât ea creează o nouă frontieră vamală nord-sud.

Deşi, la conferinţa Partidului Conservator, dl Johnson a declarat că nu va fi necesară o infrastructură efectivă, UE se teme că frontiera nord-irlandeză va perturba grav economia locală. În acelaşi timp, natura "poroasă" a frontierei propuse ar putea permite accesul traficanţilor la piaţa unică.

Bruxelles-ul şi Dublinul subliniază că o nouă tehnologie şi alte sisteme vizând administrarea frontierei nu există încă, cele două capitale temându-se totodată că un "consimţământ" al celor de pe Stormont (colina pe care se află clădirea parlamentului nord-irlandez din Belfast, n. red.) ar echivala cu un drept de veto asupra oricăror noi înţelegeri legate de frontieră.

Liderii UE au reacţionat precauţi, iar, după primirea propunerilor, dl Juncker a evidenţiat unele "aspecte problematice". El a reiterat ideea potrivit căreia toate obiectivele de pe vremea fostului backstop să se păstreze şi în noul regim.

Anterior, premierul irlandez Leo Varadkar a răspuns cu răceală planului propus de dl Johnson, afirmând în faţa parlamentului din Dublin că propunerea "nu este încurajatoare".

După întrevederea celor doi premieri, biroul Taoiseach (numele irlandez al cabinetului de la Dublin, n. red.) a declarat că propunerile "nu respectă întrutotul" obiectivele convenite în cadrul backstopului. În declaraţie se mai spune că, "totuşi, premierul le va studia în detaliu şi se va consulta cu instituţiile UE, inclusiv cu echipa care se ocupă de Brexit şi cu partenerii noştri din UE".

Bruxelles-ul se teme că propunerile se vor dovedi destabilizatoare pentru Irlanda şi vor fi extrem de greu de pus în practică în numai doi ani. Multe depind acum de disponibilitatea celor două părţi de a ajunge la un compromis.

Dl Johnson spune că nu va permite niciodată ca Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală a UE sau să se pună problema unui eventual consimţământ.

Aliaţii săi se tem că UE a celor 27 va refuza să aplice planul crezând că, dacă îl refuză pe dl Johnson, el va fi silit să caute o amânare a procesului de ieşire în conformitate cu Articolul 50; în acest caz, ar urma nişte alegeri sau un al doilea referendum.

Echipa dlui Johnson vorbeşte despre "pericolul iluziei" şi mai spune că, dacă planurile dlui Johnson pe tema Brexitului sunt respinse, el va transmite ţării un mesaj legat de un dur Brexit fără acord şi va câştiga confortabil.

La conferinţa conservatorilor, dl Johnson a spus că, dacă va fi necesar, e hotărât să treacă la o ieşire fără acord. "După trei ani şi jumătate, oamenii încep să creadă că au fost păcăliţi şi încep să creadă că, în această ţară, există forţe care pur şi simplu nu doresc Brexitul cu niciun chip", a spus el.

În acelaşi timp, premierul a anunţat că, marţea viitoare, va suspenda parlamentul înaintea Discursului Reginei, programat pe 14 octombrie, când ea va lansa noul program legislativ.
O scurtă "perturbare" a sesiunilor parlamentare e un lucru obişnuit, dar, luna trecută, Curtea Supremă a blocat tentativa dlui Johnson de a suspenda parlamentul cu cinci săptămâni înaintea discursului regal.

Financial Times (traducere Rador)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

415 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by