Pentagonul a negat joi că racheta balistică testată miercuri de Coreea de Nord a fost lansată de pe un submarin, așa cum susține Phenianul, evocând mai degrabă o platformă marină, scrie AFP.

Foto:

"Este vorba de o rachetă balistică cu rază medie de acțiune", a declarat colonelul Pat Ryder, purtător de cuvânt al statului major american.

"Nu avem niciun indiciu că acest tir a fost efectuat pornind de la un submarin. Este mai degrabă o platformă marină", a adăugat el.

Coreea de Nord a afirmat joi că a lansat în urmă cu o zi o rachetă balistică de pe un submarin, într-o "nouă fază" a programelor sale de înarmare, în condițiile în care trebuie să reia negocierile cu Washingtonul asupra dosarului nuclear.

Fotografii publicate de cotidianul oficial Rodong Sinmun arată o rachetă alb-negru care iese din apă și se îndreaptă spre cer.

Dar fotografiile mai prezintă și un remorcher în apropierea rachetei, ceea ce pare să indice că testul a fost efectuat de pe o barjă semi-submersibilă.

Un oficial al Pentagonului care a preferat să-și păstreze anonimatul a afirmat că Phenianul nu dispune de un submarin capabil să lanseze acest tip de rachetă.