Șamanul siberian care voia să traverseze Rusia pe jos pentru a-l exorciza pe "demonul" Vladimir Putin a fost declarat nebun, a anunțat joi ONG-ul care îl apără pe acesta, potrivit AFP.

Alexandr GabisevFoto: Captura YouTube

Alexandr Gabișev, reținut în septembrie și trimis în regiunea sa natală Iakuția, a fost "declarat iresponsabil pentru actele sale din cauza tulburărilor mentale" în urma unei expertize medicale, a precizat ONG-ul Pravozachtchita Otkrytki.

Potrivit ONG-ului, expertiza a fost efectuată în 20 septembrie la cererea serviciilor rusești de securitate (FSB).

Șamanul de 51 de ani a fost forțat să semneze un document în care declara că acceptă această expertiză, dar pe care a refuzat-o ulterior.

Organizația a promis efectuarea unei expertize independente săptămâna viitoare, cu experți din Moscova.

Alexandr Gabișev și-a început călătoria în martie, cu intenția de a traversa cea mai mare țară din lume pentru a ajunge în 2021 la Moscova, unde voia să organizeze o "ceremonie de alungare a lui Vladimir Putin", pe care îl considera un "demon".

A fost reținut în noaptea de 17 spre 18 septembrie de poliție în republica rusă Buriatia.

Șamanul este acuzat de "apeluri publice la activități extremiste", o infracțiune care îi putea aduce o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Opozantul numărul 1 al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a denunțat "vechile metode ale KGB-ului sovietic", când disidenții erau diagnosticați bolnavi mental și închiși de putere pentru a-i putea discredita.