Hong Kong a relaxat regulamentul privind recurgerea la forță de către poliție în timp ce se luptă pentru a elimina protestele antiguvernamentale care au zdruncinat țara semiautonomă pentru aproape patru luni, potrivit unor documente văzute de Reuters joi.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, se așteaptă ca Hong Kong să interzică măștile în contul unei legi care nu a mai fost invocată de jumătate de secol.

Relaxarea restricțiilor cu privire la utilizarea forței vine la câteva zile după unul dintre cele mai violente proteste de marți, când poliția a tras de aproximativ 1.400 de ori cu gaze lacrimogene, 900 de gloanțe de cauciuc și șase gloanțe adevărate, în timp ce protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov și au mânuit bețe.

Peste 100 de oameni au fost răniți, inclusiv un adolescent care a fost împușcat în piept și rănit. A fost pentru prima dată când un manifestant a fost împușcat de muniție reală.

În documentele consultate de Reuters, în manualul poliției apar modificări cu privire la regulament, modificările vizând modul în care ofițerii ar putea acționa când iau în considerare forța. De asemenea, a fost scos un alineat cu privire la faptul că ofițerii ar trebui să răspundă pentru acțiunile lor.

Mass-media a raportat că schimbările din manualul polițiștilor au intrat în vigoare de pe 30 septembrie, înainte de protestele de marți, de Ziua Națională a Chinei.