Cel mai puternic muson cu care s-a confruntat India în ultimii 25 de ani a ucis peste 1.600 de persoane din luna iunie, potrivit datelor guvernamentale publicate marți, în timp ce autoritățile se luptă în continuare cu inundațiile în două state nordice și apele au invadat un oraș important, scrie Aljazeera.

India Meteo Foto: AccuWeather

Musonul, care în mod normal durează din iunie până în septembrie, a adus deja cu 10% mai multe ploi decât media pe 50 de ani și specialiștii se așteaptă ca vremea să se liniștească abia luna aceasta.

Ploile torențiale au creat haos, statele nordice Uttar Pradesh și Bihar fiind cele mai afectate, ultimele serii de averse provocând moartea a 144 de oameni, vinerea trecută, potrivit declarațiilor oferit de doi oficiali. În Patna, capitala statului Bihar, locuiesc în jur de 2 milioane de oameni, iar rezidenții au fost nevoiți să meargă prin apa care se ridica până la nivelul taliei, pentru a putea cumpăra produse de bază.

În statul vecin, Pradesh, cu cea mai mare populație din India, ploile puternice au distrus peste 800 de case și brazdele fermelor au fost scufundate.

Datele eliberate de Ministerul de Interne arată că, din 29 septembrie, 1.673 de oameni au murit din cauza inundațiilor.