O nouă lege adoptată în Singapore, pentru combaterea știrilor false, a intrat în vigoare, în ciuda criticilor venite din partea giganților din domeniul tehnologiei și a activiștilor, care au numit regulile o "încercare înfiorătoare" de a elimina dezacordurile, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Legea permite ministerelor puterea de a ordona site-urilor social media să pună avertismente alături de postările pe care autoritățile le consideră false, iar, în cazuri extrem, să le dea jos de pe platformă. Facebook, Twitter, Google, care au sediile asiatice în Singapore, sunt scutite temporar de o parte dintre măsuri, pentru a le oferi timp să se adapteze.

Dacă o acțiune este considerată făcută cu rea intenție și dăunătoare intereselor statului, campaniilor pot fi amendate cu până la 720.000 de dolari, în timp ce indivizii riscă închisoarea până la 10 ani.

Autoritățile din țara controlată strict și criticată de mult timp pentru restricționarea libertăților civile, insistă că măsurile sunt necesare pentru a opri circulația informațiilor false care ar putea produce dezacorduri și diviziuni în societate, erodând încrederea în institutții.

Însă legile au stârnit furia grupurilor care militează pentru drepturi, care se tem că acestea ar putea sufoca dezbaterile online, companiile de tehnologie și organizațiile.

Jurnalista și activista Kirsten Han, editorul șef al agenției de presă New Naratif, susține că legislația este extrem de îngrijorătoare.

"Este o lege care acoperă atât de multe încât este greu să prezici cum va fi aplicată. Îngrijorarea imediată este efectul înfricoșător și impământenirea mai profundă a cenzurii, a declarat ea pentru Associated Press.