Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, marți, că Turcia a ajuns la capătul răbdării cu Statele Unite cu privire la crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, indicând iminenţa unei operațiuni. "În acest stadiu, noi nu avem altă opţiune decât aceea de a continua pe calea noastră", a declarat șeful statului turc în timpul unui discurs televizat, potrivit La Libre, citat de Rador.

Erdogan vs TrumpFoto: Colaj foto

"Am încercat totul. Am fost extrem de răbdători", a adăugat el. "Nu mai putem pierde nicio clipă".

În luna august s-a ajuns la un acord între Statele Unite și Turcia pentru crearea unei zone tampon între granița turcă și zonele siriene controlate de miliția kurdă Unitățile de Protecție a Populației (YPG), susținută de Washington.

Ankara consideră această miliție drept o organizație "teroristă".

Erdogan avertizase anterior Washingtonul că Turcia îi dă un răgaz până la sfârșitul lunii septembrie pentru rezultate concrete în crearea acestei zone tampon și că, în caz contrar, va declanșa o operațiune împotriva miliției kurde.

Pe lângă eliminarea YPG de la frontiera sa, Erdogan speră să poată folosi "zona de securitate" pentru a trimite acolo până la 2 milioane de refugiați sirieni.

El a acuzat țările occidentale că au refuzat în mod deliberat să împărtășească povara refugiaților sirieni, în timp ce Turcia a primit 3,6 milioane de persoane, acuzându-le că au făcut acest lucru pentru a "îngenunchea Turcia".

În urmă cu aproximativ zece zile, Erdogan afirmase că s-au terminat pregătirile pentru o posibilă operațiune în Siria. Dacă ar avea loc, această operațiune ar fi a treia condusă de Turcia în Siria din 2016 până în prezent.