Vicepreședintele statului Peru a renunțat la poziția sa, după ce a refuzat nominalizarea opoziției de a fi lider interimar, declarând că speră ca acest lucru să provoace noi alegeri generale, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mercedes Aráoz a afirmat că "ordinea constituțională a fost ruptă" și că țara se confruntă cu o "criză instituțională gravă".

Președintele Martín Vizcarra a dizvolat Congresul luni, însă opoziția l-a suspendat și a votat-o pe Aráoz. Marți, poliția nu a permis legislatorilor să intre în Congres. În jur de 20 de parlamentari se aflau în interioriul clădirii, refuzând să plece și protestând împotriva președintelui și a deciziei sale, în timp ce străzile din jur erau blocate.

Într-o postare pe Twitter, Aráoz a citat o declarație a Organizației Statelor Americane, potrivit căreia Curtea Constituțională din Peru era în măsură să determine legalitatea deciziei președintelui. Ea a scris că speră ca demisia sa să ducă la alegeri generale cât mai curând, "pentru binele țării".

Vizcarra a dizolvat Congresul, susținând că opoziția îl împiedica să adopte o serie de măsuri anti-corupție. El a spus că mișcarea este constituțională, însă opoziția a declarat că este o un act dictatorial și membrii au refuzat să părăsească clădirea.

Majoritatea opoziției a votat suspendarea președintelui pentru un an și numirea lui Aráoz în locul său. Însă guvernul consideră votul nul, deoarece a avut loc după dizolvare.

Conflictul va continua, cel mai probabil și în următoarele zile. Cei din Congres plănuiesc să se întâlnească vineri pentru a vota o moțiune de demitere a președintelui.