Consumul de alcool în Rusia, țară cunoscută ca mare amatoare de vodcă, s-a diminuat cu 43% în perioada 2003-2016, potrivit unui raport publicat marți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Federația Rusă a fost considerată mult timp una dintre țările în care se bea cel mai mult din întreaga lume”, se afirmă în raport, amintindu-se totodată că alcoolul a contribuit semnificativ la creșterea numărului de decese în anii '90 și la criza demografică ce a urmat după prăbușirea Uniunii Sovietice.

„Cu toate acestea, în ultimii ani, aceste tendințe s-au inversat”, subliniază OMS.

Potrivit autorilor raportului, această scădere a consumului de alcool a contribuit la creșterea speranței de viață, care a atins un nivel record în 2018, ajungând la 78 de ani pentru femei și 68 de ani pentru bărbați. La începutul anilor '90, speranța de viață în cazul bărbaților ruși era de doar 57 de ani.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a încercat să reducă consumul printr-o campanie împotriva alcoolismului, interzicând parțial vânzarea de băuturi spirtoase la mijlocul anilor '80. Însă, după prăbușirea URSS în 1991, consumul de alcool a explodat și a continuat să crească până la începutul anilor 2000.

Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a introdus treptat restricții, precum interzicerea băuturilor cu conținut ridicat de alcool în magazine după ora 23.00. Prețul minim la vânzarea cu amănuntul pentru băuturile alcoolice tari a crescut de asemenea drastic, în timp ce publicitatea a fost interzisă.

Conform precedentelor rapoarte ale OMS, adulții din Rusia beau în prezent, în medie, mai puțin alcool decât cei din Franța și Germania.

Rusia a lansat de asemenea și o vastă campanie împotriva fumatului, interzicându-l în locurile publice, inclusiv în mai multe parcuri. Începând cu 1 octombrie, este interzis chiar și fumatul pe balcon. Consumul de tutun a scăzut cu peste 20% între 2009 și 2016, 30% dintre ruși fiind în prezent fumători, potrivit ultimului studiu Global Adult Tobacco Survey.