Președintele delegației franceze în grupul PPE (dreapta) din Parlamentul European, François-Xavier Bellamy, a amenințat că va bloca nominalizările de candidați în viitoarea Comisie Europeană care sunt "obiectul unor anchete judiciare", după ce eurodeputații au respins luni candidatul ungar, scrie AFP.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

"Decizia de a-l exclude pe colegul nostru ungar la Comisia Europeană nu este motivată decât de considerente politice și ideologice", a declarat acesta.

Este vorba de "o deturnare gravă a misiunii pe care ar trebui să o îndeplinească comisia pentru Afaceri Juridice".

Această comisie însărcinată cu studierea declarațiilor de intrese ale candidaților la Comisia Europeană a respins candidaturile lui Laszlo Trocsanyi și Rovanei Plumb, din cauza unor prezumtive conflicte de interese.

Trocsanyi, care viza portofoliul Extindere, a fost chestionat despre legăturile cu cabinetul de avocatură pe care l-a fondat în 1991, înainte de a deveni ministru al Justiției. Acesta a afirmat că nu a mai primit niciun ban de la acest cabinet din 2007 și a denunțat o "decizie politică”.

"Nu se pune problema pentru noi să acceptăm acum principiul +două greutăți, două măsuri+ care ar fi de neînțeles pentru opinia publică", a argumentat eurodeputatul conservator francez.

"Dacă un coleg care nu a fost niciodată obiectul unei proceduri judiciare este astfel blocat, cum putem lăsa să treacă candidați care au fost condamnați în trecut sau care sunt anchetați în prezent?", s-a întrebat el.

Printre comisarii care sunt obiectul unei anchete judiciare figurează Française Sylvie Goulard (grupul Renew), care vizează portofoliul "Piața internă".

Efemerul ministru al Armatei în Franța în 2017 este vizată de două anchete - una a justiției franceze, alta a Oficiului european pentru lupta antifraudă (Olaf) - în dosarul angajărilor fictive ale eurodeputaților Modem.

Ea urmează să fie audiată miercuri după-amiază de deputații care trebuie să-i valideze candidatura.

O altă țintă potențială a lui Bellamy: socialistul spaniol Josep Borrell, în cursă pentru șefia diplomației europene, care a fost condamnat anul trecut la o amendă de 30.000 de euro după ce a vândut în 2015 acțiuni ale unei societăți unde era membru în consiliul de administrație cu puțin timp înainte de anunțul falimentului.

Acesta ar urma să fie audiat în 7 octombrie.