Asasinii ziaristului saudit Jamal Khashoggi glumeau, chiar înainte de sosirea ziaristului la consulatul saudit din Istanbul, că "nici măcar un măcelar nu tranșează carnea pe pământ", ci îl „atârnă” într-un cârlig, potrivit unor martori interogați de BBC, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Helena Kennedy, o avocată britanică ce a participat la ancheta ONU, a ascultat o înregistrare furnizată de autoritățile turce - care plasaseră microfoane în consulat - în care Khashoggi este calificat drept un "animal destinat sacrificiului".

"Se întrebau dacă încap corpul și șoldurile într-un sac", a spus ea, în acest documentar difuzat în emisiunea Panorama luni seara, un an după crima din 2 octombrie.

Doctorul legist suspectat că a tăiat corpul în bucăți spunea: "Ascult adeseori muzică atunci când tranșez cadavre. Uneori cu o cafea și o țigară în mână", potrivit lui Kennedy. "El spunea: +Este pentru prima oară în viața mea când trebuie să tranșez bucăți pe pământ - chiar și un măcelar care vrea să tranșeze un animal îl atârnă", a a adăugat ea. "Îl auzi râzând, e înfiorător".

Turcia a predat ONU o înregistrare de 45 pentru ancheta privind uciderea ziaristului, un critic al regimului de la Riad.

Crima, în care ar fi fost implicați 15 agenți saudiți, a stârnit o emoție considerabilă. CIA și un expert ONU, Agnes Callamard, l-au indicat prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ca aflându-se în spatele asasinatului. Acesta a negat. Încercând să spele imagina, regatul saudit a reținut 11 suspecți.

Khashoggi s-a deplasat la ambasadă pentru a obține actele necesare căsătoriei cu logodnica sa turcă. "Îl auzi pe Khashoggi trecând de la sentimentul de încredere la frică, apoi la o angoasă în creștere, teroare și în sfârșit certitudinea că ceva fatal se va produce", a subliniat avocata.

Raportoarea specială a ONU Agnes Callamard, care a ascultat și ea înregistrările, a povestit că Khashoggi și-a întrebat călăii: "O să-mi faceți o injecție?", iar aceștia îi răspund: "Da".

"Ce auzim apoi arată că a fost sufocat, fără îndoială cu o pungă de plastic în cap", potrivit acesteia. "Apoi, altcineva spune +E un câine, pune-i asta pe cap, înfășoară-l. Nu putem decât să înțelegem că i-au tăiat capul", a explicat ea, la BBC.