Premierul finlandez Antti Rinne a declarat duminica aceasta că toate statele UE par a fi pregătite să accepte că acordarea de fonduri europene ar trebui condiţionată de principii democratice, a declarat el pentru postul public finlandez YLE, potrivit Rador care citează Euractiv.

Antti RinneFoto: Flickr

Finlanda, care deţine preşedinţia rotativă a UE, pledează ca fondurile europene să fie condiţionate de criterii legate de statul de drept, atunci când blocul va conveni asupra noului său buget multianual.

Premierul finlandez Antti Rinne a declarat miercuri în faţa Parlamentului European că preşedinţia ţării sale a Consiliului UE va continua negocierile pentru a găsi căi de a lega mai strâns acordarea de fonduri UE şi respectul pentru statul de drept la nivelul ţărilor membre.

O inovaţie majoră propusă de Comisia Europeană pentru următorul buget este condiţionarea fondurilor UE de statul de drept. Însă cele două ţări care au mai deţinut preşedinţia între timp, Bulgaria şi România, şi-au exprimat tranşant respingerea.

"Pe moment se pare că toate statele membre sunt gata să o accepte", a declarat Rinne vineri, după ce se întâlnise cu mai mulţi lideri din UE la Bruxelles, înaintea vizitelor pe care le va face luni în Cehia şi Ungaria.

Ungaria şi aliata ei Polonia se afla în conflict cu Comisia de ani de zile pe tema politicilor despre care aceasta afirmă că erodează mecanismele democratice de control şi echilibru din fostele ţări comuniste.

Premierul ungar Viktor Orbán, cu care Rinne ar trebui să se întâlnească luni la Budapesta, şi purtătorul lui de cuvânt Zoltan Kovacs au lansat în august o serie de atacuri la adresa Finlandei, acuzând, între altele, chiar practicile constituţionale ale ţării nordice.

Finlanda, care s-a clasat printre cele mai democratice state din lume în indicele anual al democraţiei realizat de The Economist, a respins criticile lui Orbán ca fiind nefondate.

"Scopul nu e să condamnăm vreun stat membru anume, ci e vorba de cum să-i apărăm pe europenii de rând de despotismul de a nu respecta principiile statului de drept", a declarat Rinne.

Jyrki Katainen, actualul comisar finlandez, s-a aflat în prim-planul procesului de decizie legat de condiţionarea finanţării UE către statele membre de respectarea statului de drept de către ele.