NASA a invitat publicul să se înscrie pentru „a călători” alături de vehiculul spațial care va pleca spre Planeta Roșie în 2020. Mașinăria ar urma să aterizeze pe Marte la începutul anului 2021. Cei care își înscriu numele pe site vor primi și un boarding pass. Până acum s-au înscris 10.503.672 de oameni din toată lumea. Din România s-au înregistrat cel puțin 20.000 de persoane. Termenul limită pentru înscrieri este 30 septembrie, ora 23:59 (marți, 1 octombrie, 06:59, ora României).

NASAFoto: Wikipedia

Numele vor fi înregistrate pe microcipuri care vor pleca spre Marte vara viitoare. Cele mai multe nume au fost trimise din Turcia (2.528.022), urmate de 1,7 milioane din India și 1,4 milioane din SUA.

Laboratorul de Propulsie Jet al NASA va grava numele celor care s-au înscris pe site, scrie CNN. Numele vor apărea pe un cip, scrise cu un font minuscul. Astfel, NASA va putea trece cu ușurință peste un milion de nume pe un singur cip care are dimensiunea unei monede.

NASA a mai făcut ceva similar în misiunea în care au folosit sonda spaţială InSight, care a ajuns pe planetă anul trecut. Peste două milioane de nume „au plecat” alături de InSight.

Mașinăria care va fi trimisă de NASA în misiunea spațială în 2020 (rover) are dimensiunile unei mașini mici și cântărește 2.300 de kilograme. Rover-ul va colecta probe care ar putea fi returnate pe Pământ prin misiuni viitoare. Acesta va căuta semne de viață de pe Marte și va studia climatul și geologia marțiană.