Franța și-a luat luni adio de la fostul președinte Jacques Chirac, care a fost înmormântat în strictă intimitate la Paris, după ce a primit omagiul a circa 80 de personalități străine, printre care și Vladimir Putin, scrie AFP.

Jacques Chirac, ultim adioFoto: Captura YouTube

Potrivit dorinței soției sale Bernadette, Jacques Chirac se odihnește în cimitirul Montparnasse, în cavoul fiicei sale Laurence, decedată în 2016 și al cărei destin tragic a fost drama vieții sale.

Cu puțin timp înainte, sicriul cu drapelul Franței al fostului președinte, decedat în 26 septembrie la 86 de ani, a fost adus la biserica pariziană Saint-Sulpice, sub privirile a 2.000 de invitați, aplaudați de mulțimea de oameni veniți să-și ia adio de la fostul președinte.

Pe lângă președintele rus Vladimir Putin, au mai fost prezenți omologii săi italian Sergio Mattarella și congolez Denis Sassou Nguesso, premierii libanez Saad Hariri și ungar Viktor Orban, dar și fostul președinte american Bill Clinton, regele Abdallah al Iordaniei și emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad Al-Thani.

Luni a fost zi de doliu național în Franța, cu un minut de reculegere în administrație și în școli.

Jacques Chirac a fost primarul Parisului timp de 18 ani, prim ministru în mai multe rânduri și președinte al Republicii între 1995 și 2007.

Jacques Chirac a fost și primul președinte francez condamnat de justiție - în 2011, când se retrăsese din viața publică, într-un dosar de angajări fictive.

Clasa politică a fost reprezentată pe larg la ceremonie, cu excepția liderului extremei dreapta Marine Le Pen, care a renunțat să mai vină, după rezervele exprimate de familia Chirac legate de prezența sa.