Statele Unite au adoptat luni sancțiuni care vizează mai multe entități și cetățeni ruși, printre care Evgheni Prigojin, om de afaceri apropiat de Kremlin, sub acuzația că au încercat să influențeze alegerile legislative și locale în Statele Unite, în 2018, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Acțiunile adoptate astăzi cresc presiunea asupra unei persoane deja sancționate, Evgheni Prigojin, vizând active fizice inclusiv trei avioane și un iaht, precum și asupra angajaților Internet Research Agency, pe care Evgheni Prigojin o finanțează", scrie agenția americană însărcinată cu aplicarea sancțiunilor, OFAC.

"Am fost clari: nu tolerăm nicio interferență externă în alegerile noastre", a declarat secretarul de Stat Mike Pompeo într-un comunicat separat, în care a promis că Statele Unite sunt pregătite să "impună un cost și mai mare Rusiei pentru activitățile sale destabilizatoare și inacceptabile".

Aceste sancțiuni sunt primele în cadrul unui decret din septembrie 2018 al președintelui american, care prevede sancțiuni în cazul specific al unei tentative de a interfera în procesul electoral.

Sancțiunile sunt anunțate după ce Washington Post a publicat vineri un articol în care afirmă că Donald Trump a spus, în cadrul unei întâlniri cu ministrul rus al Afacerilor Externe, în Biroul Oval, că ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 nu îl îngrijorează deloc.

Aceste declarații ar fi fost făcute în cadrul unei întâlniri care a avut loc în mai 2017 la Casa Albă, în care președintele ar fi dezvăluit și informații confidențiale legate de gruparea Stat Islamic (SI).

Prigojin a fost deja inculpat în cadrul vastei anchete conduse de procurorul special Robert Mueller asupra ingerinței rusești în alegerile prezidențiale din 2016 pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige cursa pentru Casa Albă.

Internet Research Agency este cunoscută drept una dintre principalele entități care au manipulat rețelele sociale din Statele Unite.

Cu trei săptămâni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, în 2018, Statele Unite au anunțat punerea sub acuzare a unui cetățean rus suspectat că a organizat o campanie de propagandă pe rețelele sociale care urmărea influențarea acestui scrutin.

Această femeie era acuzată că era directoarea financiară a unei operațiuni derulate din Sankt Petersburg, denumită "proiectul Lahta" și finanțată de oligarhul Evgheni Prigojin.