​China a dublat, discret, numărul forțelor de securitate desfășurate în Hong Kong, potrivit mai multor diplomați și analiști citați de Reuters, aceasta fiind cea mai radicală măsură luată de Beijing pentru a se pregăti de o posibilă escaladare a neliniștii populare din importantul centru financiar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Luna trecută, Beijingul a mutat mii de soldați în orașul tulburat de revolte și proteste ce au început în luna iunie. Agenția de stat Xinhua a descris operațiunea drept o ”rotație” a forțelor, reduse ca număr, ce sunt ținute în Hong Kong începând cu 1997, anul când orașul a fost predat de britanici chinezilor.

Acum, mai mulți diplomați asiatici și occidentali au declarat Reuters că sunt convinși că deplasarea de forțe de la sfârșitul lunii august nu a fost deloc o rotație, ci o întărire a efectivelor.

Trei dintre diplomați au spus că numărul militarilor chinezi din Hong Kong a crescut de mai mult de două ori. Aceștia estimează că armata chineză avea între 3.000 și 5.000 de soldați înainte de ”rotație”, iar acum are între 10.000 și 12.000.