Distrugerea Israelului "nu mai este un vis ci un scop la îndemână", a declarat luni generalul de divizie Hossein Salami, comandant șef al Gardienilor Revoluției, arma ideologică a Republicii islamice Iran, scrie AFP.

Ali KhameneiFoto: Khamenei.ir

După 40 de ani de la Revoluția islamică, "am reușit să atingem capacitatea de a distruge regimul sionist impostor", a afirmat generalul Salami, citat de Sepahnews, site-ul oficial al Gardienilor Revoluției.

"În a doua fază (a Revoluției), acest regim sinistru trebuie eliminat de pe hartă și acest lucru nu mai este un ideal sau un vis, ci un scop la îndemână", a adăugat el.

Ofițerul a făcut aceste afirmații la Teheran în cursul unei reuniuni a comandanților Gardienilor, în condițiile în care numeroși observatori se tem de o escaladare a tensiunilor dintre Iran, pe de o parte, și Washington și aliații săi, de cealaltă parte.

Declarațiile generalului Salami legate de Israel au fost prezentate în deschidere de agențiile Tasnim și Fars, apropiate de ultraconservatori.

Agenția oficială iraniană Irna a preluat și ea aceste afirmații, dar în interiorul unei știri cu titlul "Dușmanii noștri suferă de o slăbiciune ireversibilă". Irna a pus accentul asupra afirmațiilor generalului potrivit cărora, în ciuda "ostilității", Iranul nu încetează să câștige în forță și va sfârși prin a triumfa asupra adversarilor săi.

Ostilitatea Iranului față de Israel reprezintă o constantă a politicii iraniene după Revoluția islamică din 1979, iar Teheranul susține deschis grupări armate palestiniene precum Hamas sau Jihadul islamic, precum și Hezbollahul libanez.

În iunie 2018, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a reafirmat "poziția" veche a Teheranului potrivit căreia Israelul este pentru Orientul Mijlociu "o tumoare canceroasă malignă care trebuie înlăturată și eradicată".

Dacă o serie de generali iranieni afirmă în mod regulat că doresc să distrugă Israelul sau că au capacitatea de a distruge Tel Avivul, discursul oficial este atent, de câțiva ani, să precizeze că statul evreu va înceta să existe (până în 2040, potrivit unei „profeții” a lui Khamenei) din cauza propriei sale "aroganțe" și nu din cauza unui atac al Iranului.