Un război între Arabia Saudită și Iran ar provoca o "prăbușire totală a economiei mondiale", a afirmat duminică prințul moștenitor Mohammed bin Salman, într-un interviu televizat în Statele Unite, în care a cerut comunității internaționale să "descurajeze" Teheranul, scrie AFP.

Mohammed bin SalmanFoto: Agerpres

"Dacă lumea nu acționează puternic, ferm, pentru a descuraja Iranul, vom asista la o escaladare încă și mai gravă care va amenința interesele mondiale", a afirmat acesta, la emisiunea "60 Minutes" a televiziunii CBS.

"Aprovizionarea cu petrol va fi perturbată și cursurile vor sări la cotații inimaginabile, niciodată văzute în viața noastră", a argumentat el.

Potrivit acestuia, consecințele vor afecta întreaga planetă: "Regiunea reprezintă circa 30% din aprovizionarea cu energie, aproape 20% din traficul mondial de mărfuri, circa 4% din PIB-ul mondial. Imaginați-vă că aceste trei lucruri se opresc deodată".

"Aceasta înseamnă o prăbușire totală a economiei mondiale, nu doar a Arabiei Saudite sau a țărilor din Orientul Mijlociu", a continuat cel supranumit "MBS".

Prințul moștenitor a apreciat drept absurd atacul din 14 septembrie împotriva instalațiilor petroliere saudite, atribuit de Riad și de Washington Iranului. "Nu a existat un obiectiv strategic. Doar un nebun ar ataca 5% din aprovizionarea mondială. Singurul scop strategic este să dovedească că sunt stupizi și asta au făcut", a acuzat prințul.

Fiul regelui Salman a fost întrebat dacă a ordonat asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi în Istanbul în octombrie 2018.

"Absolut nu. A fost o crimă oribilă. Dar îmi asum întreaga responsabilitate în calitate de lider al Arabiei Saudite, în special pentru că indivizii lucrau pentru guvernul saudit", a răspuns el. "Când o crimă este comisă împotriva unui cetățean saudit de către responsabili care lucrează pentru guvernul saudit, în calitate de conducător trebuie să-mi asum responsabilitatea. A fost o greșeală".

Cadavrul ziaristului, dispărut după ce a intrat în consulatul saudit din Istanbul, nu a fost găsit niciodată iar circumstanțele uciderii sale nu au fost niciodată stabilite în mod clar.

Mohammed bin Salman a fost acuzat de un expert independent al ONU, care spune că a descoperit "dovezi credibile" privind implicarea sa, în timp ce CIA a apreciat drept probabil ca prințul moștenitor să fi ordonat asasinatul. Justiția saudită nu a considerat la fel dar a încarcerat peste 20 de persoane în ancheta privind această crimă, dintre care cinci riscă pedeapsa cu moartea.