Venezuela și-a depus candidatura pentru un loc în comitetul ONU pentru drepturile omului, iar regimul lui Maduro, deși este acuzat de încălcări grave și abuzuri la adresa drepturilor cetățenilor, va fi votat în cadrul Adunării Generale ONU, pe 16 octombrie, potrivit UN Watch.

Maduro-and-UNGA-note-verbaleFoto: UN Watch

Votul va conferi statutul de membru și pentru cel puțin alte trei țări - Libia, Mauritania și Sudan. UN Watch a avertizat că rezultatele pot să afecteze în mod sever credibilitatea consiliului.

"Alegerea Venezuelei în consiliul pentru drepturile omului este ca numirea piromanului din oraș în funcția de șef al pompierilor", a declarat Hillel Neuer, director executiv al organizației UN Watch.

Rezultatul votului poate fi prezis deoarece zonele regionale organizate geografic, de care aparțin aceste țări, nu au nominalizat candidați alternativi.

În 2017, UE a promis să depună eforturi pentru a asigura alegeri competitive pentru Consiliul pentru Drepturile Omului, mai ales prin încurajarea mai multor candidați, în fiecare grup regional. Cu toate acestea, UN Watch nu a observat niciun efort de acest fel din partea Uniunii.

Chiar și candidații care nu au oponenți trebuie să câștige majoritatea de 97 de voturi, așa că Neuer a transmis celor 193 de membrii ai adunării generale să respingă indivizii despre care se știe că nu respectă drepturile celorlalți.

"Statele membre ONU au dreptul legal - și obligația morală - de a se abține din a vota candidați necalificați", a afirmat el.

Asemenea rugăminți au fost ignorate în trecut. În alegerile recente, China a primit 180 de voturi, iar Arabia Saudită 154.