Prim ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat duminică că țara sa nu plănuiește să iasă din Uniunea Europeană. Acesta a adăugat că membrii din est și cei din vest trebuie să facă un compromis pentru viitor ul acestei alianțe, potrivit Reuters.

Viktor OrbanFoto: Flickr

Orban, în această funcție de peste zece ani, este recunoscut pentru desele scandaluri cu conducerea de la Brussels. De exemplu, acesta a refuzat să găzduiască refugiați conform schemei Uniunii Europene și a înăsprit controlul asupra instituțiilor media, celor judiciare dar și a celor academice.

Speculațiile că Ungaria ar putea ieși din UE au apărut după scandalul Brexitului britanic. Totuși, este greu de crezut că Ungaria ar dori ieșirea din UE pentru că aceștia primesc ajutoare considerabile datorită statutului de fost stat comunist. Orban a declarat la congresul partidului său, unde a fost reales ca președinte al acestuia, faptul că Ungaria este membră a UE și așa va rămâne. Prim ministrul a mai adăugat că doar maghiarii pot decide soarta țării lor în UE și nimeni altcineva, ca răspuns la criticile altor membrii UE asupra statului de drept maghiar.

Orban, al cărui partid de stânga vizează câștigarea alegerilor locale ce urmează în două săptămâni, a mai declarat că este nevoie de un compromis între cele două tabere ale UE. Prim ministrul maghiar este de părere că, deși cei din est și cei din vest au valori diferite și trăiesc diferit, în astfel de circumstanțe părțile pot trăi împreună. Orban crede că partea vestică ar trebui să înceteze atacurile asupra guvernelor din țările ex-comuniste.