Secretarul de stat pentru Sănătate a transmis că "se gândește foarte serios" să transforme vaccinarea copiilor din școlile engleze într-o practică obligatorie, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unii experți au sugerat că ar fi necesare mai multe eforturi pentru a combate rata scăzută de imunizare și apariția tot mai frecventă a afecțiunilor precum rujeola.

Matt Hancock a declarat, în timpul unui eveniment din cadrul unei conferințe a conservatorilor, că s-a consultat cu specialiștii din domeniul legal pentru a vedea cum poate implementa această măsură. "Copiii nevaccinați pun în pericol ceilalți copii", a spus Hancock.

Vaccinurile MMR (Rujeolă, Oreion, Rubeolă) sunt din ce în ce mai puțin utilizate, în tot mai multe țări. Motivul nu este clar. Rata a scăzut în ani 1990, după publicarea unui raport în care vaccinurile MMR erau corelate cu autismul, însă studiul a fost discreditat după și comunitatea științifică nu l-a acceptat. Cu toate acestea, opiniile anti-vaccin de pe social media au devenit numeroase, iar în martie, liderul NHS din Marea Britanie a avertizat în privința faptului că cei care neagă vaccinurile devin tot mai influenți în mediul online.

Vorbind în cadrul evenimentului organizat de Huffington Post, Hancock a declarat: "Sunt foarte îngrijorat în legătură cu rata în scădere a vaccinărilor - mai ales în privința rujeolei."

"În ceea ce privește rujeola, ratat scăzută a vaccinărilor reprezintă o problemă serioasă și este de necrezut că Marea Britanie a pierdut statulul de țară în care rujeola este considerată eradicată."

"Cel mai grav lucru este că dacă nu îți vaccinezi copilul și poți face asta, pui în pericol nu numai propriul copil, ci și un copil care nu poate fi vaccinat din motive medicale. Cei care au poate cancer sau un sistem imunitar slăbit."

Secretarul a mai afirmat înainte că este dispus să ia în considerare toate opțiunile pentru a impulsiona nivelul vaccinărilor în Marea Britanie, inclusiv imunizarea obligatorie - și deși nu ar fi vrut să ajungă "în acest punct", nu va elimina nicio opțiune.

Peste 82.500 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în Europa în 2018, cel mai mare număr într-o decadă și de trei ori mai multe decât cele raportate în 2017.