Administrația republican a lui Donald Trump a relansat spinoasa anchetă privind e-mailurile lui Hillary Clinton, care a afectat puternic campania candidatei democrate la prezidențialele din 2016, scrie Washington Post, preluat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hillary Clinton a fost acuzată atunci că a folosit un server privat de mesagerie când era secretar de stat (înntre 2009 și 2013), în locul serverului guvernamental securizat prin intermediul căruia ar fi trebuit să-și trimită toată corespondența electronică.

Cu câteva zile înaintea alegerilor, FBI a decis să nu o pună sub acuzare pe soția fostului președinte Bill Clinton, chiar dacă directorul din acea vreme James Comey a subliniat că democrata a dat dovadă de o "neglijență extremă".

Hillary Clinton a susținut că această anchetă a fost unul dintre principalele motive ale înfrângerii sale din 2016.

Potrivit Washington Post, care citează mai mulți responsabili sub acoperirea anonimatului, ancheta a fost lansată la începutul anului 2018, înainte de a fi progresiv abandonată și apoi relansată în august 2019.

Relansarea anchetei "nu are nicio legături cu cine este la Casa Albă", a asigurat un responsabil al Departamentului de Stat. "Este timpul necesar pentru a parcurge milioane de mailuri, puțin peste trei ani și jumătate".

Dar un fost responsabil al administrației americane a apreciat că este vorba de o modalitate în care republicanii vor "să mențină în viață problema mailurilor lui Clinton", în apropierea alegerilor prezidențiale din 2020 și în condițiile în care Donald Trump este amenințat de o procedură de destituire în Congres.