Conservatorii lui Sebastian Kurz au câștigat alegerile parlamentare în Austria și sunt bine plasați pentru a reveni la putere, la patru luni după ce au părăsit guvernarea din cauza scandalului Ibizagate, potrivit exit-poll-urilor televiziunii publice, scrie AFP.

Sebastian KurzFoto: Agerpres

Conservatorii de la ÖVP sunt creditați cu 37,2% din voturi.

Extrema dreapta FPÖ ar obține 16%, cu zece puncte mai puțin decât la scrutinul din 2017, în timp ce social democrații SPÖ se clasează pe poziția a doua, cu 22% din voturi.

Verzii, care au obținut sub 4% la alegerile din 2017, revin în Parlament, cu o creștere foarte mare - 14,3% din voturi.

Liderul Verzilor a afirmat că nu are în vedere o coaliției cu Sebastian Kurz decât dacă acesta acceptă o "schimbare radicală" de direcție în raport cu precedenta sa alianță cu extrema dreapta.

"Este nevoie de o schimbare radicală în raport cu politica" coaliției dreapta - extrema dreapta la putere până în mai, a afirmat Werner Kogler.

Cu 14% din voturi, partidul Die Grünen este pentru prima oară în poziția de a se alia cu partidul creștin-democrat ÖVP al lui Sebastian Kurz.

Susținuți de mobilizarea internațională privind climatul, Verzii cer în special o schimbare a atitudinii față de chestiunile de mediu dar și "lupta împotriva corupției" și a "sărăciei", a spus Kogler.

Partidul liberal NEOS este a cincea formațiune care va intra în noul Parlament, cu circa 7% din voturi.

Potrivit proiecțiilor, Kurz ar avea posibilitatea aritmetică de a forma o coaliție cu social-democrații, cu extrema dreaptă sau cu Verzii, trei opțiuni care se anunță nu lipsite de pericole pentru tânărul cancelar, care a promis austriecilor revenirea la stabilitate.

În toată campania, Kurz s-a ferit să exprime vreo preferință, pentru a-și conserva marja de manevră.