Conservatorii lui Sebastian Kurz au câștigat alegerile parlamentare în Austria și sunt bine plasați pentru a reveni la putere, la patru luni după ce au părăsit guvernarea din cauza scandalului Ibizagate, potrivit exit-poll-urilor televiziunii publice, scrie AFP.
Conservatorii de la ÖVP sunt creditați cu 37,2% din voturi.
Extrema dreapta FPÖ ar obține 16%, cu zece puncte mai puțin decât la scrutinul din 2017, în timp ce social democrații SPÖ se clasează pe poziția a doua, cu 22% din voturi.
Verzii, care au obținut sub 4% la alegerile din 2017, revin în Parlament, cu o creștere foarte mare - 14,3% din voturi.
Liderul Verzilor a afirmat că nu are în vedere o coaliției cu Sebastian Kurz decât dacă acesta acceptă o "schimbare radicală" de direcție în raport cu precedenta sa alianță cu extrema dreapta.
"Este nevoie de o schimbare radicală în raport cu politica" coaliției dreapta - extrema dreapta la putere până în mai, a afirmat Werner Kogler.
Cu 14% din voturi, partidul Die Grünen este pentru prima oară în poziția de a se alia cu partidul creștin-democrat ÖVP al lui Sebastian Kurz.
Susținuți de mobilizarea internațională privind climatul, Verzii cer în special o schimbare a atitudinii față de chestiunile de mediu dar și "lupta împotriva corupției" și a "sărăciei", a spus Kogler.
Partidul liberal NEOS este a cincea formațiune care va intra în noul Parlament, cu circa 7% din voturi.
Potrivit proiecțiilor, Kurz ar avea posibilitatea aritmetică de a forma o coaliție cu social-democrații, cu extrema dreaptă sau cu Verzii, trei opțiuni care se anunță nu lipsite de pericole pentru tânărul cancelar, care a promis austriecilor revenirea la stabilitate.
În toată campania, Kurz s-a ferit să exprime vreo preferință, pentru a-și conserva marja de manevră.
Exit poll Arge Wahlen pt agentia de stat APA:
-conservatorii 37,1%
-socio-democratii 22,6%
-nationalistii 16,7%
-ecologistii 13%
-liberalii 7,8%
Nu poate fi format guvern de "stanga", iar conservatorii au de ales intre continuarea aliantei cu nationalistii (majoritate confortabila) sau una cu ecologistii (tot majoritate dar la limita).
Ecologistii sunt deja aliati cu conservatorii in cateva regiuni austriece.
Pt a intelege starea de spirit care domina printre austrieci iata cateva cifre dintr-un studiu sociologic publicat de Universitatea din Salzburg cu cateva zile inainte de alegeri.
-70% "Islamul nu are ce cauta in Occident"
-59% "unii musulmani sunt teroristi"
-48% "trebuie interzisa constructia de moschei"
-45% "musulmanii nu trebuie sa aiba aceleasi drepturi cu austriecii"
In Austria, ca urmare a unor valuri succesive de migratie (incepute odata cu razboiul din Bosnia-Hertegovina din fosta Iugoslavie), circa 8% din populatie se declara "musulmana".
Aceste cifre arata in parte de ce conservatorii si nationalistii domina viata politica in Austria.
Vorbim de o tara central europeana prospera, unde somajul e minim si populatia are un nivel de educatie foarte bun, deci "saracia", "somajul" sau "ignoranta" nu explica respingerea puternica a imigratiei musulmane.
Curentul conservator european este unul bine inradacinat in mai multe tari mari si este in curs de reorganizare in altele (vezi recenta "Conventie a dreptelor" din Franta).
Romania, spre deosebire de liberalism (PNL), social-democratie (PSD) sau progresism (USR-PLUS), nu e conectata la acest curent, nu are inca un mare partid conservator care sa o reprezinte pe langa partide conservatoare occidentale.
O timida tentativa pare sa fie in curs la PMP, cu dnii Neamtu si Paleologu.
Romania nu e conectata pentru ca nu are o politica bazata pe ideologii. Nu exista valori, nu putem spune ca partidul A este pentru X, Y, Z; in timp ce partidul B este impotriva.
Nu exista o constienta democratica care sa dicteze votul, si nici nu se voteaza dupa cum un candidat se aliniaza cu valorile individuale. Alegerea e deseori intre cel care mi-a dat galeata si altul care zice ca-mi mareste pensia... si uneori influentata de un preot.
Conservatorii 38,4% obtin 73 mandate
Social-democratii 21,5% obtin 41 mandate
Nationalistii 17,3% obtin 32 mandate
Ecologistii 12,4% obtin 23 mandate
Liberalii 7,4% obtin 14 mandate.
Majoritatea simpla in Consiliul National (Parlamentul austriac) este de 92 mandate.
Conservatorii pot guverna in coalitie sau minoritar cu sustinere parlamentara (probabil din partea nationalistilor, modelul a functionat ani de zile in Danemarca).
In coalitie prima optiune sunt nationalistii (in total 105 mandate), apoi ecologistii (96 mandate, o majoritate mai fragila).
Foarte putin probabila o alianta cu social-democratii, electorii de dreapta nu sunt de acord iar intre dl Kurz si sefa SPD exista o puternica animozitate personala.
Ce se intampla politic in Austria e important pt regiunea central-europeana (tarile Visegrad incearca sa atraga Viena de partea lor) si are impact si asupra Romaniei, prin interesele economice austriece (OMV de ex e controlat 51% de statul austriac).
Acum mi se confirma banuiala ca sunteti un comentator supra-calificat.
Vreau sa va multumesc pentru calitatea interventiilor pe aceasta platforma progresista.