Congresul american este determinat să obțină acces la convorbirile telefonice ale președintelui Donald Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin, dar și cu alți lideri mondiali, a spus președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, Adam Schiff, citând îngrijorări privind faptul că liderul de la Casa Albă ar fi putut să pună în pericol securitatea națională, relatează Reuters.

Trump în MichiganFoto: Captura YouTube

”Cred că nevoia primordială aici este să protejăm securitatea națională a Statelor Unite și să vedem dacă în conversațiile cu alți lideri mondiali și cu precădere cu Putin președintele sumbina securitatea noastră într-un mod în care el a crezut că i-ar fi produs beneficii campaniei sale”, a spus democratul Adam Schiff la NBC.

”Dacă este un efort de a ascunde acestea (convorbirile, n.r.) și de a le mușamaliza, suntem determinați să aflăm”, a adăugat acesta.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor au lansat marţi o anchetă ce urmăreşte declanşarea unei proceduri de destituire a preşedintelui american.

Congresmenii americani investighează presupusele încercări ale preşedintelui Donald Trump de a face presiuni asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în scopul obţinerii de beneficii politice în cursa electorală pentru un nou mandat de preşedinte la alegerile de anul viitor.

Liderul american i-ar fi cerut omologului său ucrainean, într-o convorbire telefonică, să ancheteze activitatea fiului rivalului său democrat Joe Biden, Hunter Biden, angajat în 2014 în consiliul de administraţie al companiei ucrainene Burisma, producătoare de gaze naturale. ​