Asociația internațională Heralzii Evangheliei, recunoscută de Vatican și suspectată acum că ar fi o societate secretă opusă papei, a fost plasată sub tutela pontificală pentru "carențe legate de guvernanța sa" și de "stilul de viață" al unora dintre membrii săi, a anunțat sâmbătă Sfântul Scaun, potrivit AFP.

Papa FranciscFoto: Agerpres

În urma unei anchete deschise în 2017, asociația "Heralzii Evangheliei" (Arautos do Evangelho), fondată de brazilianul João Scognamiglio Clá Dias, este plasată "sub autoritatea unui comisar cu acordul Papei", potrivit unui comunicat al Sfântului Scaun.

Tutela va fi exercitată de cardinalul Raymundo Damasceno Assis, arhiepiscop emerit de Aparecida (Brazilia).

Prima asociere a credincioșilor millennials (persoanele născute în jurul anului 2000) a fost aprobată de papa Ioan Paul al II-lea în 2001.

În 2017, reputatul vaticanist Andrea Tornielli a publicat în La Stampa un articol în care prezenta ședințe de exorcism în cursul căruia membrii asociației afirmau că dialoghează cu diavolul.

"Scognamiglio Cia Dias și preoții săi foloseau ritualuri de exorcism create de ei deoarece le considerau pe cele aprobate de Sfântul Scaun drept ineficiente", scria Andrea Tornielli pe blogul cotidianului La Stampa "Vatican Insider".

Informații de presă au arătat la epoca anului 2017 că Vaticanul ancheta "stranii culturi millennials” și exorcizări practicate de aceștia, invocând numele lui Scognamiglio Clá Dias.

Acesta a demisionat de la conducerea asociației în iunie 2017.

Heralzii Evangheliei sunt o asociație internațională prezentă în mai multe țări și sunt recunoscuți prin portul lor în culorile maro-alb, cu o mare cruce pe piept, asemănătoare cu cel al cavalerilor medievali.