Amenințat de o procedură de destituire, Donald Trump a lansat un contra-atac feroce, bazându-se pe aliații săi republicani, presa care îl susține și pe faimosul său cont de Twitter, cu speranța de a deplasa atenția asupra rivalului său Joe Biden, scrie AFP.

Donald Trump si MelaniaFoto: Captura YouTube

"Suntem în război". Fraza, pronunțată în privat, rezumă starea de spirit a președintelui american care, la 73 de ani, se pregătește de una dintre cele mai înverșunate lupte pe care le-a dus.

În plină campanie pentru realegere, Donald Trump riscă să fie pus sub acuzare de Congres, lucru care s-a mai întâmplat doar cu doi dintre predecesori săi în întreaga istorie a Statelor Unite.

Chiar dacă există puține șanse de a fi destituit, având în vedere majoritatea republicană din Senat, amenințarea este suficient de serioasă.

"Să rămânem uniți", "luptăm", le-a spus el, republicanilor, într-un tweet șters ulterior. "Viitorul țării noastre este în joc".

Miliardarul american este acum în centrul atenției după o discuție telefonică, în vară, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut o anchetă asupra fostului vicepreședinte Joe Biden, plasat foarte bine în cursa democrată pentru a-l înfrunta în 2020.

Democrații văd în acest apel un "abuz de putere" suficient de grav pentru a justifica deschiderea unei rarisime proceduri de destituire.

Ca răspuns, Donald Trump și-a construit o apărare în trei puncte: susținerea nevinovăției sale, poziționarea ca victimă și prezentarea unui vinovat alternativ - Joe Biden.

O convorbire "ireproșabilă"

Președintele argumentează de o săptămână că discuția cu Zelenski a fost "ireproșabilă", "perfect legală" sau "inofensivă".

Miercuri, Casa Albă a trimis un punctaj republicanilor din Congres, pentru a combate democrații, în care se subliniază că președintele nu a făcut nicio ofertă omologului său.

Argumentele au fost de atunci repetate de mai mulți aliați ai lui Trump, printre care influentul senator Lindsey Graham.

"Președintele nu a făcut nimic rău", a afirmat și republicanul Mark Meadows la Fox Business, foarte urmărit în mediile conservatoare.

O nouă "vânătoare de vrăjitoare"

"HĂRȚUIREA PREȘEDINTELUI", a scris și Donald Trump pe contul lui de Twitter, urmărit de 65 de milioane de oameni. "ESTE CEA MAI GRAVĂ VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE DIN ISTORIA STATELOR UNITE", a adăugat el, denunțând democrații "isterici" și presa fake news în slujba lor.

Tot la Fox, Andy Biggs a apreciat drept "rușinos" tratamentul rezervat președintelui de către democrați. "Adevăratul lor motiv este să influențeze rezultatul alegerilor", a adăugat el.

Joe Biden, în vizorul republicanilor

Dar cea mai bună apărare este atacul și ținta este Joe Biden.

Vineri, președintele a publicat un clip de campanie în care se afirmă: "Joe Biden a promis un miliard Ucrainei dacă este demis procurorul care ancheta compania fiului său".

Hunter Biden a fost membru, între 2014 și 2019, în consiliul de supraveghere a unui grup de gaze naturale ucrainean, vizat la un moment dat de o anchetă, dar americanul nu a fost pus sub acuzare.

În ceea ce îl privește pe Joe Biden, în calitate de vicepreședinte, acesta a cerut în 2015 demiterea procurorului general al Ucrainei - așa cum a făcut-o Uniunea Europeană sau marile organizații internaționale - deoarece acesta era suspectat de îngrădirea luptei anticorupție.

Donald Trump și aliații lui îi atacă pe democrați cu mai mulți prezentatori ai Fox, dar chiar și la această televiziune unii se arată sceptici. "Mesajul de apărare al președintelui nu este surprinzător, dar cred că este înșelător", a declarat astfel jurnalistul vedetă al Fox News, Chris Wallace.