În întreaga lume, tinerii fac mai puțin sex decât generațiile anterioare. În prima linie a așa-numitei „recesiuni sexuale” se află Japonia, care are una din cele mai mici rate ale fertilității de pe planetă și poate servi drept poveste alarmantă pentru SUA și alte țări industrializate.

Foto:

Shota Suzuki lucrează ca administrator de clădire la Tokyo. După serviciu, preferă să hoinărească cu prietenii într-o zonă cunoscută pentru anime și manga. Dar, la 28 de ani, Suzuki n-a fost niciodată implicat într-o relație romantică și este pesimist că va fi vreodată. „Da, sunt virgin” a spus el pentru CBS News. „Aș vrea să mă însor, dar nu pot să găsesc o parteneră”.

Suzuki este departe de a fi un caz izolat. Nu este greu să găsești și alți adulți tineri, cum este Kakeru Nakamura, care este surprinzător de deschis cu privire la lipsa de experiență sexuală: „Părinții spun să mă grăbesc și să mă însor. Le spun că sunt prea ocupat”.

Un raport al Japan Fertility Survey dezvăluie că virginitatea este în creștere; unul din 10 bărbați japonezi trecuți de 30 de ani este încă virgin. Aceasta pune rata virginității din Japonia mult înaintea altor națiuni industrializate.

„O mare parte din acești indivizi nu găsesc o parteneră pe piață”, spune Peter Ueda, cercetător în sănătate publică la Tokyo University. El sună alarma cu privire la rata în creștere a virginității în Japonia, „în prezent cea mai mare înregistrată vreodată într-o țară cu venituri mari”.

Pentru Japonia, aflată deja într-un declin fără precedent al populației, seceta sexuală este o nouă veste rea. Dacă se menține tendința actuală, populația Japoniei se va înjumătăți în următoarea sută de ani. Scăderea în sex și nașteri este pusă pe seama orelor lungi de muncă, a timpului mult petrecut online și a fetișizării japoneze a companiei digitale care se manifestă prin popularitatea roboților și a „partenerilor” holografici.

Dar Ueda bănuiește că insecuritatea financiară și a locului de muncă este cea care alimentează recesiunea sexuală din Japonia: „În comparație cu cei care au slujbe permanente, cei cu angajament part-time sau temporar sunt de patru ori mai inexperimentați heterosexual la vârste între 25 și 39, iar cei fără loc de muncă – de opt ori”.

Shota Suzuki are un loc de muncă stabil, dar spune că se simte dezavantajat pe piața relațiilor inter-sexuale: „Nu câștig destul ca să mă însor, ci doar ca să mă întrețin singur. Prietenii mei sunt în aceeași barcă”.

Cercetătorii au avertizat deja că această problemă nu este specifică doar Japoniei și că SUA ar putea fi următoarea țară vizată. (CBS News)