Prim ministrul irakian, Adel Abdul Mahdi, a aprobat redeschiderea trecerii de frontieră de la Qaim cu Siria, care va avea loc luni, a informat agenția de știri INA, ultimul semn al normalizării relaţiilor dintre Bagdad și guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit Mediafax care citeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Trecerea de frontieră va fi redeschisă pentru călători și comerț, a informat vineri INA, citându-l pe șeful agenției de frontieră din Irak.

Orașul Qaim din provincia vestică Anbar, situat la 300 km vest de Bagdad, a fost recucerit de sub tutela organizaţiei islamiste Stat Islamic în noiembrie 2017 și a fost ultimul bastion al grupului din Irak, care a căzut.

Se învecinează cu orașul sirian Albu Kamal, care a fost de asemenea o fortăreață a Statului Islamic. Orașele se află pe o rută strategică de aprovizionare, iar trecerea dintre ele a fost deschisă doar pentru traficul guvernamental sau militar.

În 2014, organizaţia Stat Islamic a confiscat vaste suprafețe de teren atât în ​​Irak, cât și în Siria, declarând califat în ambele țări. Irakul a declarat victoria asupra grupării în 2017, care și-a pierdut ultimul teritoriu din Siria la începutul acestui an.

Guvernul irakian a cerut recent reintegrarea statutului de membru al Siriei în Liga Arabă, care a fost suspendată în 2011, în urma represiunii sale asupra protestatarilor la începutul războiului civil.