Premierul pakistanez Imran Khan a acuzat vineri India, de la tribuna ONU, că pregătește o "baie de sânge" în Cașmir, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Când starea de asediu va fi ridicată, va fi o baie de sânge", a spus el, în fața Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite, în condițiile în care India menține izolată regiunea himalayană după ce a revocat, la începutul lui august, autonomia constituțională a regiunii Cașmirului pe care o controlează.

New Delhi a impus o puternică prezență militară, a tăiat comunicațiile și a restrâns deplasările, arestând sau plasând în arest la domiciliu numeroase persoane.

"Sunt 900.000 de soldați acolo, nu au venit, pentru a-l cita pe Narendra Modi, pentru prosperitatea Cașmirului. Acești 900.000 de soldați, ce vor face?", a întrebat Imran Khan. "Va fi o baie de sânge", a insistat el.

Omologul său indian Narendra Modi a luat cuvânt cu puțin timp înaintea lui, la aceeași tribună, fără a evoca chestiunea sensibilă a Cașmirului. El a asigurat însă că țara sa, care poartă un "mesaj de pace", vrea "să avertizeze întreaga lume față de rețelele terorist", într-o aparentă iluzie la Islamabad, pe care îl acuză în mod regulat că susține grupările extremiste.

Șeful guvernului pakistanez a spus că se teme de noi confruntări între cele două puteri nucleare rivale dacă India acuză Pakistanul pentru eventuale atacuri ale unor grupări locale, ca răspuns la represiunea din acest teritoriu majoritar musulman.

"Dacă un război convențional începe între cle două țări, totul se poate întâmpla", a afirmat acesta, subliniind că Pakistanul, "de șapte ori mai mic decât vecinul său", se va afla în fața unei alegeri dificile: "fie predarea, fie lupta pentru libertate până la moarte".

"Ce vom face? Îmi pun aceste întrebări. Vom lupta", "și când o țară nucleară se bate până la capăt, acest lucru poate avea consecințe dincolo de granițele sale", a continuat el. "Poate avea consecințe pentru întreaga lume și de aceea, vă repet că am venit să vă alertez, nu să ameninț".