Justiția franceză a refuzat vineri prenumele "Jihad", dat în urmă cu aproape un an de către o mamă fiului său nou născut, apreciind că are un "sens peiorativ", scrie AFP.

moscheeFoto: YouTube

"Tribunalul nu a acceptat acest prenume deoarece consideră că poate fi nociv pentru copil și de natură a-i crea probleme", a precizat parchetul din Dijon, care a subliniat că a luat în calcul "interesul superior al copilului".

"Prenumele +Jihad+, care are un sens peiorativ deoarece este asociat cu mișcări islamiste, este înlocuit cu prenumele +Jahid+, care, în arabă, are aceeași accepțiune de +efort+, de +curaj+", fără a fi asociat cu noțiunea de război, a adăugat sursa citată.

La începutul lui noiembrie 2018, primăria din Dijon a sesizat justiția, cerând anularea prenumelui.

"Chiar dacă prenumele Jihad sau Djihad este un prenume atribuit în lumea arabă și care înseamnă (...): luptă sfântă, război sfânt, efort și care poate avea deci un sens pozitiv, în opinia publică, având în vedere contextul terorist actual, acest prenume este în mod necesar asociat cu mișcările islamiste integriste", a argumentat atunci procurorul de Dijon Éric Mathais.

Acesta a subliniat că se teme că acest prenume ar putea fi pentru copil "o stigmatizare".

Mama copilului, interogată de cotidianul local Le Bien Public, a declarat că, dacă justiția refuză prenumele Jihad, va opta pentru "Jahid", așa cum a fost cazul și în aprilie 2018 într-un dosar similar.

Tânăra femeie a precizat că își rezervă dreptul de a apela la un avocat pentru a contesta decizia dacă motivarea refuzului nu o va convinge.