NATO a respins cererea președintelui rus Vladimir Putin de a suspenda instalarea sistemelor balistice în Europa care erau interzise prin Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare, recent abandonat, relatează The Moscow Times.

Secventele de lansare ale unei rachete balisticeFoto: Wikipedia

”Cu excepția cazului și până când Rusia nu distruge în mod verificabil sistemul de rachete SSC-8, acest moratoriu cu privire la instalarea nu este o ofertă reală”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, citată fiind de Financial Times.

Racheta SSC-8 este numele NATO al rachetei de croazieră Novator 9M729, despre care alianța spune că încalcă limitele razei de acțiune aprobate de INF.

Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Ca urmare Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) a fost anulat pe 2 august, la iniţiativa Administraţiei Donald Trump, care a acuzat Rusia că dezvoltă armament interzis prin acest acord.

Conform publicaţiei Kommersant, Vladimir Putin le-a trimis liderilor din mai multe ţări, inclusiv din cadrul NATO, o propunere de introducere a unui moratoriu referitor la instalarea de rachete cu raze scurte şi medii de acţiune în Europa şi în alte regiuni.

„Le-am transmis membrilor NATO această idee şi le-am propus să se alăture colectiv” moratoriului, a afirmat luni Lavrov.