Activiștii pentru drepturile femeilor din Mexic celebrează acum, după ce statul sudic Oaxaca a dezincriminat avortul, o mișcare despre care aceștia cred că semnalizează începutul unor reforme mai ample pentru asigurarea drepturilor reproductive, scrie The Guardian.

Fetusul in a opta saptamana a sarciniiFoto: Captura YouTube

Legislatorii au votat cu 24-10 miercuri, anulând restricțiile legate de avort în primele 12 săptămâni de sarcină, în ciuda opoziției virulente din partea Bisericii Catolice.

"Am făcut istorie pentru demnitatea, drepturile și viața femeilor din Oaxaca", a spus Magaly Lopez, un reprezentant local al partidului lui Andrés Manuel López Obrador, Morena. Magaly López a spus reporterilor că avorturile ilegale reprezintă a treia cea mai importantă cauză a deceselor maternale din stat.

"Femeile care mor sărace și nu pot plăti pentru avort...Sunt judecate și condamnate la moarte de un sistem care crede că este periculos pentru ele să ia decizii legate de propriul lor corp", a adăugat Lopez.

Oaxaca este doar a doua jurisdicție din Meixc care face acest pas, după Meixco City.

Guvernul federal a scris un tweet, felicitând legislatorii din Oaxaca: "Democrația noastră este mai puternică prin extinderea depturilor și prin recunoașterea autonomiei femeilor în luarea deciziilor legate de propriul corp."