Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat că el și negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, vor face tot ce este posibil pentru a obține un acord Brexit, iar dacă nu vor reuși, va fi responsabilitatea Marii Britanii, scrie Mediafax, citând Reuters.

BrexitFoto: Flickr

Într-un interviu acordat unei publicaţii germane, Juncker a declarat că el și Barnier lucrează intens la o înțelegere, pentru că ar fi o catastrofă pentru Marea Britanie și Europa, dacă Marea Britanie ar părăsi UE fără un proces organizat de retragere.

„Negociatorul nostru principal, Michel Barnier, și cu mine facem tot posibilul pentru a obține un acord”, a spus el pentru cotidianul Augsburger Allgemeine.

„Dar dacă nu vom reuși până la urmă, responsabilitatea va fi exclusiv a părţii britanice.”, a adăugat acesta.

Marea Britanie este programată să părăsească UE pe 31 octombrie. Funcționarii de la Bruxelles spun că premierul Boris Johnson a înregistrat puține progrese în negocierea unui nou acord Brexit pentru a-l înlocui pe cel convenit de predecesoarea sa Theresa May, dar care a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic.

Juncker a adăugat că negocierile privind o viitoare relație comercială dintre Marea Britanie și UE ar fi foarte complicate de un Brexit dezordonat.

„Vom dori și trebuie să asigurăm un acord de liber schimb. Dar asta nu se va întâmpla așa, așa cum își imaginează unii din Marea Britanie. Unele dintre tranzacțiile comerciale pe care le-am pecetluit în mandatul meu au avut nevoie de mulți ani”, a spus el.