Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a adus joi un ultim omagiu regretatului său predecesor Jacques Chirac, care a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani, numindu-l „un om de stat pe care l-am iubit atât de mult pe cât ne-a iubit şi el pe noi”, potrivit Mediafax care citeaza Associated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

Macron a spus în timpul unui discurs televizat difuzat la nivel național, joi seară, că Chirac a întruchipat Franța ca pe o țară „independentă și mândră”, dar va fi regretat și în Africa, pe care „a iubit-o atât de mult”.

Chirac a murit joi la locuinţa sa la vârsta de 86 de ani. El a ocupat funcția de primar al Parisului, a fost parlamentar, prim-ministru și ultimul președinte al Franţei care a obţinut două mandate pe parcursul celor 40 de ani de carieră politică.

El a fost primul lider francez care a recunoscut rolul Franței în Holocaust și s-a opus sfidător invaziei Statelor Unite în Irak în 2003.

Macron a spus în discursul său: „Ne amintim în această seară cu emoție și afecțiune libertatea, personalitatea lui, talentul pe care l-a avut de a reconcilia simplitatea și grandoarea, proximitatea și demnitatea, dragostea de patrie și deschiderea către universalitate.”

Parizienii și vizitatorii scriu mesaje de condoleanțe care sunt lăsate în afara primăriei din Paris pentru a aduce un omagiu fostului președinte Jacques Chirac, care a murit joi, la 86 de ani.

Primarul din Paris, Anne Hidalgo, a ordonat ca steagurile de pe toate clădirile municipale să fie coborâte în bernă și a montat un ecran gigant pe esplanadă unde arată imagini cu Chirac.

Franța va declara luni o zi de doliu naţional în omagiul regretatului președinte Jacques Chirac.

Președinția franceză a anunţat că luni la prânz în Biserica Saint Sulpice din Paris, va avea loc o slujbă solemnă, aproape de casa lui Chirac.