Iranul poate discuta alte chestiuni cu Statele Unite dacă acordul nuclear din 2015 cu cele șase puteri mondiale este implementat în totalitate, dar capacitățile de rachete ale Teheranului nu sunt negociabile, a declarat joi președintele iranian, Hassan Rouhani, potrivit Mediafax care citează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În primul rând, acordul ar trebui să fie pus în aplicare în totalitate ... ceea ce înseamnă că sancțiunile ar trebui ridicate și America ar trebui să revină la acordul nuclear ... și apoi pot fi discutate și alte probleme", a spus Rouhani.

"Vrem ca America să-și înlăture condițiile prealabile pentru a vorbi cu Iranul, inclusiv politica ei de presiune absolută împotriva națiunii iraniene înainte de a putea fi posibile negocierile", a spus el în cadrul unei conferințe de presă la New York, în timpul adunării anuale a Organizației Națiunilor Unite.

Confruntarea americano-iraniană a început anul trecut, când președintele american Donald Trump s-a retras din Acordul nuclear din 2015 și a reimpus sancțiuni care au afectat economia Iranului pentru a forța Teheranul să renegocieze pactul.

Iranul refuză să poarte discuții cu Statele Unite, cu excepția cazului în care Washingtonul ridică sancțiunile asupra Teheranului.

Carăspunsi pentru politica de „presiune maximă” de la Washington, Iranul și-a redus treptat angajamentele nucleare începând cu luna mai. Cu toate acestea, Rouhani a spus că măsurile Teheranului sunt reversibile dacă ţările europene care au semnat pactul își îndeplinesc promisiunile de a proteja economia Iranului de pedepsele americane.

„Puterile europene și-au dovedit incapacitatea sau lipsa de determinare ... de a menține înțelegerea în viață în practică. .. Vor să salveze pactul, dar vor ca Iranul să plătească costul pentru acesta”, a spus Rouhani.